Naslovna Život Dom Bojler je najopasniji električni uređaj u stanu, servisi neophodni

Bojler je najopasniji električni uređaj u stanu, servisi neophodni

0

Najopasniji električni uređaj u stanu je bojler. Iako po inženjerskoj strukturi djeluje kao jednostavan uređaj, mali kvar može da izazove problem. 

Voda kod nas je puna kamenca zbog geološkog sastava zemljišta. On je ujedno i najveći problem kada je rad bojlera u pitanju, pa kamenac od prvog dana upotrebe “napada” kazan bojlera i grijač.

Emajlirani bojleri imaju kraći radni vijek, ali su povoljniji pri kupovini. Zato mogu da procure poslije pet-deset godina upotrebe. Bojleri sa kazanom od inoksa jesu skuplji, ali su znatno trajniji. Zbog toga, kod modela sa emajliranim kazanom poželjno je bar na dvije godine očistiti kamenac. Ovim postupkom bitno se produžava radni vijek grijača, a i samog bojlera. Nakon niza godina u bojleru može da se nataloži i više 20 kilograma kamenca.

 

Drugi, mnogo veći problem su strujni udari. Bojler mora biti ispravan i pravilno povezan. Električna instalacija u kući ili stanu mora biti ispravna i uzemljena. Ukoliko uzemljenje u instalaciji nije dobro, postoji velika opasnost od strujnog udara, nekada, nažalost, sa fatalnim posljedicama.

Zato je od izuzetne važnosti da prilikom tuširanja bojler bude isključen.

Opasnost takođe mogu biti i neispravno povezani termostati i sigurnosni ventil. Voda u kazanu se grije bez kontrole. Ukoliko termostati zakažu a sigurnosni ventil nije ispravan, u bojleru dolazi do stvaranja pritiska i zbog toga on može da eksplodira.

Najbolji vid prevencije su redovni servisi, na dvije-tri godine.

izvor, Večernje novosti