Naslovna Vijesti Društvo Za ekološku sanaciju Pljevlja minimum 80 miliona eura

Za ekološku sanaciju Pljevlja minimum 80 miliona eura

4

 

JAVNA TRIBINA NVO „GREEN HOME“

Na javnoj tribini na temu „Pljevlja nakon sanacije prvog  bloka termoelektrane i realizacije energetskih infrastrukturnih projekata“ koji je organizovala NVO „Green home“ javnost je informisana o  dinamici realizacije energetskih infrastrukturnih projekata u Pljevljima i  implementaciji mjera usmjerenih na smanjenje zagađenja vazduha. Na javnoj tribini su prezentovani planovi rekonstrukcije Termoelektrane i planovi smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu poštujući najstrožije standarde i direktive koje regulišu ovu oblast.

plkjevlja - sa javne tribine (3)

EPCG je otpočela realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka termoelektranekoji obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje, izgradnju sistema za redukciju oksida azota, izgradnju novog modernog sistema otpadnih voda, unaprijeđenje rada postojećeg elektrofilterskog postrojenja.

-Glavni zadatak današnje tribine je bio upravo taj kako će zaključci o najboljim raspoloživim tehnikama uticati na sami projekat i šta u stvari te raspoložive tehnike i nove granične vrijednosti emisija koje je EU usvojila 31. jula 2017. godine znače. Te granične vrijednosti emisija kao takve već su uključene u postupak dobijanja projektanta za izradu idejnog projekta i ekološkog elaborata projekta ekološke rekonstrukcije, EPCG ih je već uzela u obzir i da će nakon rekonstrukcije postrojenje raditi u skladu sa tim graničnim vrijednostima emisija – kazao je Ivan Mrvaljević iz EPCG.

Osim ekološke rekonstrukcije prvog bloka, EPCG će raditi i na sanaciji deponije Maljevac

-Projekat je vrijedan 19 miliona eura i biće realizovan u periodu od 2018. do 2024. godine. On podrazumjeva sprovođenje svih neophodnih ekoloških mjera na deponiji Maljevac i njenu rekultivaciju. Sva sredstva za realizaciju ovog projekta snosiće EPCG, dio će biti korišćen iz kredita Svjetske banke u okviru velikog projekta sanacije pet crnih tačaka na teritoriji Crne Gore, taj iznos je 4 miliona, a EPCG je upravo u završnim fazama pregovora sa Ministarstvom finansija oko preuzimanja tog kredita, tako da će se svih 19 miliona realizovati iz sredstava EPCG – kazao je Mrvaljević.

On je dodao da kad je u pitanju projekat toplifikacija grada EPCG ostaje dostupna kao partner, zajedno sa Vladom i opštinom Pljevlja da u narednom periodu definiše optimalni način realizacije projekta.

-Jer upravo sa realizacijom toplifikacije poboljšanje ekološke situacije biće kompletno. Dakle, tri segmenta, svaki je jednako važan. Sa aspekta rokova koje smo spominjali, uprkos OPT – OUT opciji koja omogućava da Termoelektrana radi u postojećem stanju do 2023. godine namjera  EPCG je da se ovaj proces, projekat ekološke rekonstrukcije, maksimalno ubrza i da on bude završen u 2021. godini, kako to i evropska i crnogorska legislativa nalažu – kazao je Ivan Mrvaljević.

Prema priječima Mrvaljevića, preliminarne procjenegovore da će u ekološku sanaciju grada biti uloženo oko 80 miliona eura.

-Ekološka rekonstrukcija će košati prema procjenama 40 miliona, zajedno sa ovih 19 miliona za deponiju Maljevac to je negdje oko 60 milona eura koje će biti uložene, a zajedno sa 21 milionom za projekat toplifikacije, prva procjena je oko 80 miliona eura koje je potrebno da bude uloženo u ekološku sanaciju grada – kazao je on.

Završetkom projekta rekonstrukcije prvog bloka omogućiće se rad termoelektrane još  20 godina.

Iz NVO „Green home“ kazali su da je energetika  u Crnoj Gori  jedna od ključnih oblasti za nacionalne razvojne planova, a da sanacija prvog bloka termoelektrane i gradnja drugog bloka predstavlja prioritetne planove kad je u pitanju realizacija nacionalne energetske strategije.

-Crna Gora kao buduća članica Evropske unije, već sada u procesu planiranja rekonstrukcije prvog bloka i gradnje drugog mora uzeti u obzir i najnovije standarde koji definišu još niže granične vrijednosti štetnih emisija – kazala je Nataša Kovačević iz NVO „Green home“

Ona je dodala da kratkoročne mjere smanjenja zagađenja vazduha tokom zimskih mjeseci u Pljevljima, nisu dale rezulatate, kao i da se kasni sa projektom mini toplane

-Dinamika realizacije svih najvaljenih energetskih infrastrukturnih projekata je usporena, a građani Pljevalja još uvijek čekaju na rješenje višedecenijskog problema zagađenja životne sredine.  Stoga nadležne institucije moraju intenzivirati aktivnosti  na realizaciji ovih projekata kojim će se poboljšati stanje životne sredine u Pljevljima i život ljudi u gradu koji godinama unazad trpe posljedice zagađenja i devastiranja sredine u kojoj žive – poručila je Kovačević.

Javna tribina je organizovana u okviru projekta „Čist vazduh za Crnu Goru“ finansiran od strane Evropskog fonda za klimu.

Izvor Pvportal/Pobjeda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 KOMENTARA

  1. Па ко више вјерује више овим лоповима и лажовома.Предизборна обећанја.Сјећате ли се уоћи избора 2016 потписиванја уговора о граднји другог блока.Досад је требало да се изгради.Па ништа.Тако ће бити и са топлификацијом града.Посебно кад то каже „стручнјак“Шестовић највећи штеточина а који је нјеговим незнјанјем изазвао толико хаварија у ТЕ да је сама срећа што уопште ради.

  2. Ove podgoricke nvo me podsjecaju na one lesinare koji kruze iznad lesa, tako i oni kruze iznad pljevalja i uzimaju pare na muci pljevljaka i verglaju pricu. Stotine hiljada eura su uzeli svake godine na foru borbe za gradjane pljevalja.Sramno

    • @ Aleksa: Pa njihov osnivac i vlasnik ove NVO je posjetio TE Pljevlja sa cak tri luksuzna Vladina mercedesa, dok je bio u Skupstini CG, a preko ove NVO i lelekanja nad pljevljacima, uzima toliko para da bi mogao sa tim parama izvrsiti rekonstrukciju generatora TE. Ove pologare su samo izvođači radova. Uvijek ista priča, pojave se na protestu islikaju i odu, objave na sajtu da opravdaju sredstva donatoru. Naprave tribinu ili javnu raspravu u trajanju od sat i po, objave tekstove u novinama, a onaj Mitrović i Vaso im dodju kao pokrivalice, koje takođe omaste brk, jer je ovom prvom, narandžasti dobar prijatelj.

Comments are closed.