Naslovna Vijesti Društvo U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da je Pljevljima potrebna jedna klanica

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da je Pljevljima potrebna jedna klanica

0

Agrobdžet za ovu godinu od oko 40 miliona eura , koji je za 26,8 odsto veći  od prošlogodišnjeg, predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj poljoprivrednog sektora , unapređenje uslova života na selu, otvaranje novih radnih mjesta i usvajanje novih standarda. Tokom predstavljanja Agrobudžeta za 2018. bilo je brojnih pitanja, ali ono što je interesantno niko od prisutnih nije postvaio pitanje zbog čega pljevaljski mesari, ako žele da svježe meso legalno prodaju kupcima, stoku na klanje moraju da odvoze u Bijelo Polje.

Gojko Babović iz Službe za selekciju stoke, nakon promocije Agrobudžeta za ovu godinu u sali SO Pljevlja, kazao je novinarima da kada se, je u pitanju klanje i prerada mesa proizvođači iz Pljevalja i sjevera Crne Gore ušli su kroz jedan proces, registraciju ovčije stelje i registraciju tradicionalne  goveđe pršute. Babović je pojasnio da je taj projekat ju fazi realizacije,  kroz projekte koje realizuje Ministarstvo. On je istakao da u Ministartsvu pokušavaju da urade tu  derogaciju u dijelu  smanjivanja minimuma i odobravanja  klanica na gazdinstvu, kako bi klanje uveli u legalne tokove i kako bi preradu omogućili u manim objektima  koji su dovoljni za preradu,  shodno broju grla koliko proizvođač uzgaja na svom gazdinstvu.

  Nadam se da do kraja ove godine ćemo i taj problem riješiti.  Kroz IPARD svi oni koji su zainteresovani za gradnju većih klanivca mogu da se jave.  Još jedan poziv svim proizvođačima koji bi mogli nešto tako da iznesu u Pljevljima, da se jave i ostvariće podršku od  50 posto povraćaja  sredstava. Pljevljim zaista treba jedna  klanica, jer kao što vidite  sve je teže i sve su zahtjevni naši predpristupni zahtjevi  ka Evropskoj uniji. Vremenom ćemo morati da uđemo u tokove i koljemo  životinje u klanici. Ima prostora za klanicu u Pljevljima, pa ko voli neka izvoli i neka se javi za sve ovo– kazao je Babović novinarima nakon predstvaljnja Agrobudžeta za ovu godinu.

Pripremio Danko Gospić