Naslovna Vijesti Društvo Pljevljak ruši predrasude o muškom modelingu

Pljevljak ruši predrasude o muškom modelingu

0

Prva asocijacija na modeling i manekenstvo u Pljevljima jesu djevojke koje su poslednjih godina ostvarile značajan uspjeh na regionalnim i svjetskim takmičenjima. Nedavno se u crnogorskim medijima pojavilo još jedno ime iz svijeta modelinga, a ono što možda niste znali je da je u pitanju Pljevljak. Riječ je o Amilu Durakoviću.

Amil je prvenstveno personalni trener, a u poslednje vrijeme sve više je aktivan u ulozi modela. Sarađuje sa režiserima iz regiona, a poslednji projekat u kojem je učestvovao je bio spot pjevačice Rade Manojlović, nakon čega je njegovo ime sve češće u medijima iz regiona.

“To snimanje je proteklo krajnje profesionalno, snimali smo na nekoliko lokacija u Mostaru i Beogradu. Bio je to veliki izazov za mene, budući da sam u jednom trenutku morao da uđem u vodu koja je bila veoma hladna.”

Od razonode do profesionalnih angažmana

Duraković je ovim poslom počeo da se bavi tako što je učestvovao u nekoliko modnih takmičenja.

“Za mene je to bila samo razonoda, nakon toga su počeli prvi ozbiljni angažmani”.

Amil je bio u ulozi jednog od glavnih statista u italijanskom filmu “L’angelo di Sarajevo”, u seriji “Lud, zbunjen, normalan”, kao i u brojnim reklamnim kampanjama u regionu i inostranstvu.

O svom radnom angažmanu Duraković kaže:

“Redovno dobijam pozive Modne komore Crne Gore za učešće na Montenegro Fashion Week- u gdje dolaze najbolji kreatori iz regiona i inostranstva. To je idealna prilika da vas ljudi primijete i angažuju za neke buduće projekte.”

“Život na mesecu”

Muzički spotovi su takođe sfera u kojoj se oprobao kao glumac i model. U toku prošle godine radio je na tri takva projekta: Ivan Zak – Ničija, Enes Begović- Nema nama ljubavi, Rada Manojlović – Život na mesecu.

Modeling je gluma

“U prirodi ovog posla je da se od modela očekuje da umije i da je spreman brzo da se transformiše. Modeling je gluma! Sve je u vašoj energiji. Za reklame i skoro sve ostale potrebe u modelingu od modela se očekuje da odglumi određenu ulogu.” Amil dodaje da posla ima više u inostranstvu: “Ponekad se kod nas dogodi nekoliko kastinga u mjesec dana, dok su u bilo kojem inostranom modnom centru oni svakodnevica. Crnogorsko modno tržište je malo da bi moglo parirati svjetskom. Međutim, i tu postoji kvalitet. U zadnjih nekoliko godina radi se kvalitetno, sve je više dobrih magazina, kvalitetnih editorijala, sjajnih, mladih modnih fotografa. Poznata i svjetski priznata imena dolaze u Crnu Goru da predstave svoje kolekcije”.

Od modelinga se u Crnoj Gori ne može živjeti

Posao modela doživljava kao hobi i zabavu: “Lijepo je imati profesionalan pristup svakom angažmanu koji dobijete, ali to nije nešto od čega se možete izdržavati u našoj zemlji. U inostranstvu modeling se tretira kao i svaki drugi posao, te agencije osiguravaju modele kojima se uplaćuje radni staž. Ta praksa još uvijek nije dovoljno zaživjela u Crnoj Gori. Ja se trudim da budem što profesionalniji, isključivo zbog sebe.”

Amil objašnjava kako je imao više ponuda za rad u inostranstvu, ali ističe da je njegov glavni poziv uloga profesionalnog trenera. Za ovaj posao školovao se u Švedskoj, tako da posjeduje EREPS-ov sertifikat. Pored toga, edukovao se i za posao nutricioniste kako bi klijentima mogao ukazati i na pravilan režim ishrane.

Amil Duraković model (1)

Amil Duraković model (2)

Amil Duraković model (3)

Amil Duraković model (4)

Amil Duraković model (5)

Amil Duraković model (6)

Amil Duraković model (7)

Amil Duraković model (8)

Amil Duraković model (9)

Amil Duraković model (10)

 

autor, Jovana Svrkota