mjerna-stanica-premjestena-still001 Vijesti

Lažna uzbuna, opet greška?!


Na „Gagovića imanju“ u Pljevljima 16. februara je  izmjerena je koncentracija sumpor(IV)oksida SO2 u vazduhu koja je iznosila 28,2 µg/m3, da bi se tokom narednih  sati naglo povećala, tako da je u 12h iznosila 412µg/m3, a maksimalna koncentracija je izmjerena u  13 h i iznosila je 509,2 µg/m3, saopšteno je iz Agencije za za zaštitu prirode i životne sredine.

„Ovako nagle i u kratkom roku izražene oscilacije koncentracija, su najčešće uzrokovane smetnjom u radu mjernog instrumenta, a dodatni razlog za ovu pretpostavku, je to, što je u istom periodu koncentracija PM10 čestica bila veoma niska ( 30,6 µg/m3 (12h) i 32,6 µg/m3 (13h)). Nakon 13h koncentracija SO2 u vazduhu je pala ispod granične vrijednosti od 350 µg/m3 i iznosila je (290,5 µg/m3 ) i nakon toga nisu registrovana prekoračenja graničnih vrijednosti#, saopšteno je.

Iz Agencije navode da su u stalnoj komunikaciji sa Opštinom Pljevlja  i Centrom za ekotoksikološka ispitivanja, kako bi se preduzele mjere ukoliko se trend prekoračenja ili rizika od prekoračenja nastavi.

„Obzirom, da je koncentracija ostala u granicama dozvoljenih,  shodno pomenutom kratkoročnom planu, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je procijenila da  nije bilo potrebe za bilo kakvim obaviještavanjem javnosti, jer bi se na taj način izazvalo nepotrebno i neosnovano uznemiravanje građana“, zaključuje se.

Izvor Vijesti


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>