Naslovna Vijesti Društvo Krvoločni divlji psi rastrgli ovcu ne obazuriće se na povike čobana

Krvoločni divlji psi rastrgli ovcu ne obazuriće se na povike čobana

0

Čopor od nekoliko desetina izgladnjelih pasa lutalica napao je stado ovaca porodice Tabaš iz sela Rabitlje. Ono šrti je uznemirujuće u čitavoj situaciji je što se psi nisu libili da napdnu ovce i pored toga što je čoban čuvao stado. Tokom napada krvoločne zvijeri su rastjerali stado, jednu ovcu zaklali, a dvije ovce i troje jagnjadi nisu uspjeli pronaći.

Juče nešto oko  16 časova moj otac je čuvao ovce kad su psi lutalice napali stado. Jutros smo našli jednu strvinu, a dvije ovce i troje jagnjadi  nismo mogli uopšte da nađemo. To je šteta od 600, 700 eura najmanje – priča Slobodan Tabaš.

On dodaje da su psi lutalice česta pojava u selu i okolini i da nije prvi put da prave štetu.

pljevlja - rabitlje - psi lutalice (2)

Pv portal je već ranije pisao o divljim psima koji u čoporima napadaju domaće životinje, a P poslednjih mjeseci postaju sve veći problem u okolnim selima, ali prigradskim naseljima predstavljaju opasnost kako za druge životinje, tako i za ljude. Slučaj jednog sugrađanina iz naselja Guke koga je na Badnji napalo dvadestak pasa izgleda bio je samo uvod za napade koji su uslijedili. O kakvim se krvoločnim zvijerima radi najbolje pokazauju fotografije za mjesta napada.  Azil za napuštene životinje ima kapacitet da primi 100 pasa što je nedovoljno za smještaj lutalica čiji se broj svakodnevno uvećava. Kako bi broj pasa na ulici trebao da se  smanjuje nakon tretmana i izlaska iz azila, postoji sumnja  da se dovoze i iz drugih gradova i ostavljaju na teritoriji pljevaljske opštine. Takođe, ne postoji ni registar pasa, pa se ne mogu evidentirati neodgovorni vlasnici koji ostavljaju svoje životinje. Svaki pokušaj da  vlasnici zaštite svoju stoku od krvoločnih i izgladnjelih  pasa može povući krivičnu odgovornost.