Naslovna Najnovije vijesti Eldar ostvario prvi cilj, ima olimpijski plasman. Na kraju od 110 takmičara...

Eldar ostvario prvi cilj, ima olimpijski plasman. Na kraju od 110 takmičara 64.

0

Oni koji su do jutros bili do sedam sati nisu zažalili. Vidjeli su najmlađeg takmičara od 110 skijaša koji su startovali na olimpijskoj trci u veleslalomu naš Eldar bio je 64. Borio se Eldar sa startnim brojem 83, koliko je mogao, borio se protiv treme, protiv sebe i loše staze, toliko oštećene da je Salihović od početka do cilja pozio u kanalu. Kada kažemo borio se protiv sebe, mislimo prije svega na njegov temperament, jer oni koji ga malo bolje poznaju, znaju da on može mnogo agresivnije i brže, ali je ovoga puta preovladao razum, želio je prije svega da ima olimpijski plasman jer to mu je bio osnovni cilj.

Sa svojih tek napunjenih 18 godina, borio se protiv starijih iskusnijih takmičara, koji se svake sedmice okupljaju na elitnim stazama vozeći trke za svjetski kup, borio i protiv onih kojima ovo nije prve Olimpijada pa su zbog toga dobili bolji startni broj, borio i izborio.  Salihović je nakon prve trke imao 71. vrijeme. Odlično je startovao i na prvom prolazu imao 1,74 sekunde zaostatka za vodećim Merselom Hrišerom iz Austrije. Već na drugom prolazu bilo je jasno da mu je osnovni cilj da završi trku, imao je 6,12 sekundi zaostatka, a na trećem prolazu 9,92. Na kraju sa 1,20,51 i 12,25 sekunde zaostatka, ostvario je prvi cilj.

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 05:  Eldar Salihovic MNE poses for a headshot during the Pyeongchang 2018 Winter Olympics at PyeongChang Mountain Cluster on February 5, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by IOC/Karl Bridgeman)
PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA – FEBRUARY 05: Eldar Salihovic MNE poses for a headshot during the Pyeongchang 2018 Winter Olympics at PyeongChang Mountain Cluster on February 5, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by IOC/Karl Bridgeman)

Prvu trku završilo je samo 85 takmičara, a već u prvoj trci od borbe za medalju oprostili su se takvi skijaši kao: Mauel Feler iz Austrije, Luka De Alipradini iz Italije, Švajcarac Justin Muriser, ali ifavoriti iz sjenke:  Norvežanin Aleksandar Amont Kilde,  Amerikanac Tim Jitlof i Njemac Aleksandar Šmid.

Druga vožnja bila je još teža,  staza mekša, a svi su vozili opreznije što se vidjelo i po vremenima u cilju. Eldar je na kraju popravio svoj plasma za sedam mjesta i takmičenje završio kao 64. Na prvom prolazu Salihović je imao 13,57, na drugom 17,68, a na trećem 21,04 sekundi zaostatka. Na kraju sa ukupnim vermenom 2,41,23 imao je ukupan zaostatak za pobjednikom 23,19 sekundi.

 

Zlatnu medalju osvojio je Austrijanac Marsel Hiršer, koji je trijumovao u vremenu dva minuta, 18 sekundi i četiri stotinke. To je njegovo drugo zlatno odličje u Pjeongčangu, nakon što je bio najbolji i u kombinaciji. U karijeri ima i olimpijsko srebro u slalomu iz Sočija. Srebrnu medalju osvojio je Norvežanin Henrik Kristofersen sa zaostatkom od sekundu i 27 stotinki. Kristofersenu je to drugo olimpijsko odličje u karijeri, nakon bronze u slalomu prije četiri godine u Sočiju. Bronzani je, kao i priije četiri godine u Sočiju, bio Francuz Aleksis Panturo sa zaostatkom od sekundu i 31 stotinku. Panturo je osvojio drugu medalju Pjongčangu, poslije srebra u kombinaciji.

Koliko je staza bila teška i meka najbolje možete vidjeti iz izvještaja Eurosporta. Na stazi su pojavila velika oštećenje već poslije nastipa prvih dvadestak skijaša. Pogledajte dio vožnje osvajača medalje.

Eldar nije zvaršio svoje učešće na 23. Zimskim olimpijskim igrama u Pjong Čangu, u noći između srijede i četvrtka Salihović će voziti slalom.