Rudnik 27.01.2017.Still002 Vijesti

Akcionari danas o interesovanju EPCG


Skupština akcionara Rudnika uglja danas bi trebalo da se izjasni o interesovanju Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika. Za manjinske akcionare Elektroprivrede, spajanje energetske kompanije i Rudnika uglja bila bi pogubna odluka, koja bi prema njihovim procjenama nanijela štetu državi od blizu 100 miliona eura. S druge strane, ekonomski analitičar Predrag Drecun tvrdi da što prije treba realizovati odluku o spajanju, te da se ne može govoriti o bilo kakvoj šteti ako Elektroprivreda otkupi akcije Rudnika po realnoj cijeni.

Dugogodišnja ideja spajanja Elektroprivrede i Rudnika uglja mogla bi biti ponovo aktuelizovana. Skupština akcionara Rudnika sjutra bi trebalo da se izjasni o interesovanju Elektroprivrede za ulazak u vlasničku strukturu tog preduzeća. Manjinski akcionari nacionalne energetske kompanije protive se spajanju Elektroprivrede i Rudnika uglja.

„Ukoliko dođe do ovog scenarija da EPCG mora, ovo je sila to će građane da košta blizu 100 miliona, jer ih EPCG ne može kupiti ispod 100 miliona, a nije uložila ni jednog eura i imamo staru rudarsku opremu“, smatra predstavnik manjinskih akcionara EPCG, Vasilije Miličković.

Rudnik uglja i Elektropriveda prirodna su cjelina i sasvim je logično da budu pod jednim privrednim krovom, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. Za to, kaže, postoje i opravdani ekonomski razlozi.

„Sve u svemu proces koji treba okončati i mislim da se sa tim kasni, ali što se prije uradi biće bolje. Ukoliko se nađe cijena, koja realno oslika vrijednost uglja, onda ne može biti štete, jer se ionako taj ugalj kupuje na tržištu, dobija se preduzeće u cijeni, što je bolje nego da bude razbijeno u dva dijela“, ocijenio je Drecun.

Akcionari Rudnika, Elektroprivredi ponudili su ranije otkup 51,4 odsto akcija preduzeća, sa posljednje sjednice akcionara EPCG-a samo su dobili odgovor o zainteresovanosti nacionalane energetske kompanije.

Za sada nije poznato koliko bi iznosila cijena po kojoj bi Elektroprivreda kupila akcije Rudnika. Sve će, kako je saopšteno TVCG iz Elektroprivrede, biti jasnije kada njihova konsultanska kuća završi analizu o opravdanosti tog posla.