Naslovna Vijesti Društvo U mjestu Kujanuša odstrijeljena vučica

U mjestu Kujanuša odstrijeljena vučica

0

U nedjelju 30. oktobra, u mjestu Kujanuša u Pljevaljski lovci su odstrijelili vučicu.  U lovu su učestvovali Đurišić Miloje, Manović Dragan, Manović Mirko, Manović Milojica i Laketić Radan. Najviše sreće je imao lovac Manović Dragan koji je i odstrijelio vučicu.

23163867_878438702320542_1619020130_n

 

 

Inače vukovi zadaju mnogo problema seoskim domaćinstvima u pljevaljskom kraju a imamo i brojnih primjera gdje su ove štetočine ulazile u torove i pravile pokolj u stadima ovaca, upravo zbog toga je vuk posebno vrijedan trofej za svakog lovca.

Zakonom o divljači i lovstvu i Pravilnikom o lovnim sezonama propisano je da prve nedjelje oktobra počinje lov određenih vrsta dlakave i pernate lovne divljači – glavna lovna sezona.

Prvog oktobra, počeo je lov dlakave divljači: vuka, divlje svinje, zeca, šakala, lisice, jazavca, kuna zlatice i bjelice, lasice male, puha velikog, tvora i vjeverice, kao i lov pernate divljači, fazana, divlje guske i bekasine.

Pravilnikom o lovnim sezonama propisano je i trajanje lova divljači. Za vuka, šakala i lisicu lovna sezona će trajati do kraja februara naredne godine, za patke, divlju gusku, šumsku šljuku, bekasinu, baljošku, goluba grivnaša, svrake, sojke i vrane do 15 februara naredne godine, za divlju svinju, kune, lasicu malu, tvora i fazana do 31 januara naredne godine. Lov zeca, divlje mačke, goluba pećinara, grlice i gugutke trajaće do 31 decembra, a lov jazavca, puha i vjeverice do 30 novembra tekuće godine. Lov prepelice trajaće do 31 oktobra.

Lovna divljač loviće se u kvotama odobrenim od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za lovnu 2017/18 godinu.