Strazica pod snijegom Vijesti

Stražica – mjesto stratišta, masovne pogibije i strijeljanja


Stražica – Memorijalni centar, mnogo ljepše zvuči od Stražica – mjesto stratišta, masovne pogibije i strijeljanja, kako se i zvančno u papirima od 1971. godine naziva ovo uzvišenje. Naziv je dobila po stalnim turskim stražama na njenom vrhu. Unutar spomenka se nalazi sarkofag sa posmrtnim ostacima 412 osoba od kojih se 214 odnosi na učesnike Pljevaljske bitke. Ali nije stvar u spomeniku već u brdu – uzvišenju tj. parku. Tu su svi vršili egzikucije i mnogo prije II Sv. rata a i neposredno posle njega. Dakle to je mjesto velike tuge i nesreće za ovaj kraj a spomenik je samo dio toga. 

Strazica (1)

Strazica (2)

Strazica (3)

S obzirom da je izgradnja spomenika bila veliki projekat, država je angažovala i velike umjetnike toga vremena za izradu istog, tako da je spomenik dijelo arhitekte Mirka Đurića, sedam figura – boraca na obeliksu i bronzani reljef na zidu djelo su poznatog vajara Draga Đurovića, a mozaik koji se nalazi unutar spomenika dijelo su Aleksandra Prijića i Branka Filipovića. Imena koja garantuju pored istorijske i umjetničku vrijednost.

autor, Dragan Paldrmić


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on “Stražica – mjesto stratišta, masovne pogibije i strijeljanja

  1. S mile

    Nikoga nisu na pravdi boga streljali no kako je ko zasluzio. Ni prije ni poslije. Nemogu zlocinci ubujati civile nekaznjeno. Samo u Pljevaljskom srezu neljudi (za neke kretene su junaci) su ubili oko 800 djece za vrijeme Drugog svjetskog rata.. Nece se valjda naci neki idiot da laze nije istina. Sve imenom i prezimenom je popisano. Samo je to dovljno bilo da se manijaci nikad ne rehabilituju. Ali ce doci vrijeme da se te vestacke rehabilitacije poniste. U svakom slucaju, nek Bog kazni one koji to sprovde i nek se njima i njinoj djeci vrati kako govorili istinu. Dace Bog!

Comments are closed.