austrougarska kasarna Vijesti

Prvo crkveno zvono koje je zazvonilo u Pljevljima bilo je katoličko


Jedna od stvari koja je bila zabranjena za vrijeme Turske imperije je i zvonjenje crkvenih zvona. Tako je bilo i u Pljevljima. Zato je i postojalo ono „klepalo“ koje se danas može vidjeti sa lijeve strane manastira „Sv.Trojica“ (strana prema potoku) koje je služilo mjesto zvona.

Međutim, dolaskom austrougara stvari se mjenjaju. Oni prave svoju crkvu u krugu današnje kasarne i 1886. godine na svečanosti povodom njenog osvećenja, prvi put su zazvonila zvona. Taj događaj su zabilježila dva mađarska sveštenika uz napomenu da je došlo do frke u gradu jer zvona prije toga nisu vjekovima zvonila a neki su pomislili da su zvona manastirska.

Pri odlasku Austrouari su crkvu sami srušili a zvono koje su zvali „Marija“ su odnijeli sa sobom.

autor, Dragan Paldrmić


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on “Prvo crkveno zvono koje je zazvonilo u Pljevljima bilo je katoličko


  1. Драгане, очито не ппознајеш црквена правила и православна бденија. „Клепала“ или клепетала никада нису имала намену која си им ти дао. Она је имају и данас у време бденија уочи Васрса, када се не звони, Звона су знаци радости, а распеће Исуса је туга и жал. и онда клепетала прузимају ту функцију све до васкрсења. . Треба поразговарати са свештенством. Поздрав Војкан.

Comments are closed.