maxresdefault Život

Preporučujemo- Muzika iz filma „Kod amidže Idriza“


‘Kod amidže Idriza’ dirljiva je drama o poslijeratnom Sarajevu, koja je snimljena 2008.godine. Gvori o životu starijeg bračnog para nakon gubitka sina. Semki Sokolović-Bertok ovo je bila jedna od posljednjih filmskih uloga, a glumačka saradnja s Mustafom Nadarevićem i Senadom Bašićem, jedna je od najupečatljivijih u bosanskohercegovačkoj kinematografiji posljednjih godina. U filmu su zapažene uloge ostvarili Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica, a scenarijo potpisuje Namik Kabil.

Fuad Memić (Fuke) nakon nekoliko godina ponovno dolazi u posjetu svom amidži Idrizu i amidžinici Sabiri (stricu i strini) kako bi im popravio bojler. Nakon dobrodošlice i neizostavne ‘kafe’, suočava se sa samoćom i boli dvoje staraca koji su izgubili sina u ratu. Zbog kvara na automobilu posjeti se produžuje i Fuke prenoći u njihovoj kući. Noć razotkriva porodični konflikt u koji Fuke intervenira svojom komunikacijskom vještinom i tako uspjeva vratiti sklad u otuđenu porodicu.

Sarajevski režiser Pjer Žalica završio je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegovi dokumentarni i kratki igrani filmovi prikazivani su na najznačajnijim svjetskim festivalima. Koscenarist i producent je   Ademir Kenović, a glavne uloge: Senad Bašić, Mustafa Nadarević, Semka Sokolović, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Nada Ðurevska….