sadnice malina osi NVO

Podijeljene sadnice malina za 6 osoba sa invaliditetom


PODIJELJENE SADNICE MALINA ZA 6 OSI IZ BIJELOG POLJA I PLJEVALJA

NVO „Da zaživi selo“ je u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje OSI na seoskog području Pljevalja i Bijelog Polja kroz osposobljavanje za proizvodnju malina“ podijelila po 300 sertifikovanih sadnica nove vrste maline „GLEN AMPLE“ za 6 OSI sa seoskog područja Pljevalja i Bijelog Polja, koji su bili učesnici projekta.

„Sorta maline „GLEN AMPLE“ je srednjeg vremena zrenja i rađa vrlo krupne, slatke, svijetlo crvene plodove kupastog oblika. Zanimljivo za ovu sortu je da su bez bodlji, dobre bujnosti i dobrog ukusa.“ – rekao je Dejan Zejak iz Biotehničkog centra iz Bijelog Polja, koji je jedini ovlašćeni uvoznik ove nove sorte na crnogorskom tržištu.

Cilj projekta jeste podsticanje i socijalna uključenost OSI na seoskom području Pljevalja i Bijelog Polja kroz njihovo osnaživanje i zapošljavanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje – gajenje malina. Kroz osposobljavanje nezaposlenih OSI na seoskom području za konkretno radno mjesto –proizvodnja i gajenje malina, poboljšaće se stručnost tih lica i njihovo ekonomsko osnaživanje.

sadnice malina osi 2

Ciljne grupe su nezaposlena lica sa invaliditetom na seoskom području, koja se nalaze na evidenciji Biroa rada (3 iz Pljevalja i 3 iz Bijelog Polja).

„Glavne aktivnosti ovog projekta su bile organizovanje osposobljavanja 6 lica sa invaliditetom za konkretno radno mjesto za proizvodnju malina u vremenskom periodu od 4 mjeseca, a nakon tog perioda uposleno je svih 6 lica na period od 4 mjeseca na konkretnom radnom mjestu kod poslodavca Biotehnički centar iz Bijelog Polja i izvršena je podjela po 300 sadnica maline za sva osposobljena lica u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja i nakon realizacije projekta.“ – kazao nam je Vaso Knežević iz NVO „Da zaživi selo“.

Nosilac projekta je NVO „Da zaživi selo“, a partneri na projektu su NVO Inkluzija iz Pljevalja i Biotehnički centar iz Bbijelog Polja.