Okrugli sto Mogućnosti i perspektive mladih u Pljevljima NVO

Održan okrugli sto „Mogućnosti i perspektive mladih u Pljevljima„


Okrugli sto na temu „Mogućnosti i perspektive mladih u Pljevljima„ održan je juče u maloj sali Skupštine Opštine Pljevlja. Organizator okruglog stola je  NVO “Da zaživi selo“ u saradnji sa Omladinskim klubom Pljevlja.

Učesnici okruglog stola su bili predstavnici Omladinskog kluba u Pljevljima, Sekretarijata za društvene djelatnosti, brojnih institucija i NVO organizacija koje za ciljne grupe imaju mlade iz Pljevalja. Predstavnik Direktorata za mlade pri Ministarstvu sporta Crne Gore je bio spriječen doći zbog vremenskih uslova i održati svoje predavanje na temu predstavljanje zakonskih okvira i Nacionalne strategije za mlade. Moderator Slađana Škrivan.

Ispred NVO “Da zaživi selo“ Mladen Zorić je predstavio projekat Promocija i podrška programskim aktivnostima Omladinskog kluba u Pljevljima. Pored nabavke raznih materijala za rad, članovi Omladinskog kluba su posjetili Omladinske klubove u Budvi i Beranama i razmjenili iskustva. Organizovani su izleti, posjete seoskim školama, posjete seokih škola Omladinskom klubu i brojne druge. Početkom novembra je održan i VI Multimedijalni fest za mlade na nacionalnom nivou.

Sanja Đondović ispred Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Pljevlja je predstavila postojeće mehanizme za poboljšanje uslova života mladih u Pljevljima tj. o kreiranju omladinske politike na lokalnom nivou. Opština je kreirala Lokalni akcioni plan za mlade a kasnije i Savjet mladih, podržala otvaranje Omladinskog kluba i brojne aktivnosti i stipendije za mlade. Ispred Omladinskog kluba su govorili Nina Lončar, Jasna Žiga i Bogdan Pantović. Zahvalili su se na podršci radu Omladinskog kluba ovim projektom ali i iznijeli probleme u radu Omladinskog kluba i finansijskoj održivosti. Samo u protekloj godini je bilo više od 50 aktivnosti članova Omladinskog kluba. Najveći broj aktivnosti je realizovan kroz radionice, savjetovanja, tematske večeri, volonterske akcije u saradnji sa NVO, javnim ustanovama i organizacijama. U daljem radu je plan da se u postojeći program uvedu on line interaktivna predavanja, radionice, informisanje i savjetovanje. Problem je što u Omladinskom klubu nema pristupa internetu i  ali se nadaju da će tu prepremu otkloniti.

Nakon diskusije u kojoj je većina učesnika uzela učešće došlo se do zaključaka. Neophodno je uključiti mlade u razne edukacije i okrugle stolove, tv i radio emisije, istražiti potrebe mladih, uključivanje medija u vidljivost rada Omladinskog kluba, poboljšati uslove boravka u Omladinskom klubu i umrežavanje.

Okrugli sto je održan u sklopu projekta „Promocija i podrška programskih aktivnosti Omladinskog kluba u Pljevljima“. Projekat realizuje NVO“Da zaživi selo“ u partnerstvu sa Omladinskim klubom u Pljevljima uz podršku Ministarstva sporta Crne Gore.

Pripremio, Danko Gospić