Naslovna Vijesti Hronika Medvjedi nanose velike štete pčelarima.

Medvjedi nanose velike štete pčelarima.

1

Pljevaljskim pčelarima medvjedi su prije dvije godine pričinili ogromne štete. Sada su ponovo krenuli da uništavaju pčelinjake.

IMG-f3fd949d0fc07768c28519d9a5ede8c5-V

U zadnje vrijeme pojavio se veliki broj medvjeda, vjerovatno u potrazi za hranom, jer je ovoa godina bila sušna.  Na seoskom području nije bilo praktično ni žitarica, ni voća. I onda su oni u pripremi za zimski san, supustili se u urbana područja. U Strahovom Dolu medvjed je usmrtio 7 ovaca, u Borovu je uništio 5 košnica i na Vodoplavu je uništio 5 košnica.  On ne bira sredstva, ni način na koji će doći do hrane, i on napravi stvarno đe dođe dar-mar, i posle toga ništa nije za upotrebu. Posle njegovog  dolaska u pčelinjak ili stado ovaca. Jer on je najjača zvjerka na našim prostorima- kazao je  sekretar Lovačkog društva Pljevlja Miodrag Miga Gogić

IMG-f2e07c1fbbc3ef033327a1720913b73a-V

Domaćini kojima medvjed načini štetu treba da se obrate Lovačkom društvu koje gazduje nad tim lovištem. U konkretno slučaju Lovačkom društvu Pljevlja. Posle čega će komisija od tri člana napraviti  zapisnik i uputiti ga nadležnom ministarstvu. Ali da bi dobili nadoknadu štete moraju da ispune sve članove određene Pravilnikom. Gogić ističe da odredbe tog pravilnika skoro niko ne ispunjava.

Vlasnik pčelinjaka je dužan da zaogradi pčelinjak, ogradom visine od 2 do 2,5 metra. Da ima vidljiva plašila, da ima zvučne efekte, da ima vezanog psa u pčelinjaku i da je pod stalnim nadzorom vlasnika. To je takav propiis, koji niko u našim područjima ne ispunjava. U torovima stoka ne bi smjela da se ostavlja preko noći, gdje ima takve divljači. Tako je naznačeno u tom pravilniku. Praktično je nemoguće dobiti odštetu na našim prostorima, jedino je moguće dobiti neku vrstu pomoći Ministarstva- rekao je Gogić

IMG-e10c57d72ad49f69f9570a1513191f2f-V

Vrijednost jednog pčelinjeg društva sa košnicom kreće se oko 120 eura, tako da na ova dva pčelinjaka šteta iznosi oko 1200 eura.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.