Naslovna Crna Gora Rudnica vazdušna banja

Rudnica vazdušna banja

0

Nadmorska visina od preko 1200 metara na samo 10 minuta vožnje od grada, besprekorno čist vazduh i uređene pješačke staze čine selo Rudnicu izuzetno primamljivim mjestom za rekreaciju i odmor. Stalna vazdušna strujanja predstavljaju termoregulacioni faktor zbog kog je u ovom selu vazduh uvijek čist, a zahvaljujući bogatoj vegetaciji koja ga oplemenjuje ima dejstvo i prirodnog aerosola.

Prelijepa priroda, četinarska šuma i ruže vjetrova daju ovom selu turističke potencijale i šanse za novu turističku ponudu našeg grada. Veliki broj građana Pljevalja usled zagađena naročito u zimskom periodu, primorano je da čist vazduh potraži u okolnim selima.

Tako je Rudnica prošle zime toliko bila posjećena, da su joj mogli pozavidjeti i pojedini zimski turistički centri. Kolone šetača, biciklista, a naročito naših najmlađih sugrađana uživa u planinskom suncu, čistom vazduhu i prelijepom pogledu koji se prostire od Kovača, preko Ljubinšje pa sve do Durmitora. Kada magla, dim i prašina prekriju Pljevaljsku kotlinu, najbliže mjesto gdje se diše punih pluća, a daleko iznad magle je upravo Rudnica.

IMG_20171005_141303

Od prošle godine Rudnica je obogaćena i mjestom za predah. Seosko domaćinstvo „Rovčanin“ pruža ugostiteljske usluge dominantno domaćih proizvoda spremljenih po tradicionalnim recepturama. Kisejlo mlijeko sa Čemerna, planinski sendvič sa kajmakom, domaći sokovi i čajevi, proje, žito, gurabije, vodnjika samo su dio asortimana uz koji može da se uživa u bašti domaćinstva na planinskom suncu. Tu je prostor za igru najmlađih, ali i nekoliko manjih staza za sankanje u blizini.

IMG_20171007_122834
Pored toga auto trka „Dajevića Han -Rudnica“, potom lovište u šumama Čemerna, uređenje pešačke staze, ali i bogato područije šumskim plodovima, daju Rudnici ozbiljan turistički potencijal.
I geografski položaj ide u prilog turističkoj budućnosti ovoga kraja imajući u vidu da se nalazi na tromeđi Crne Gore, Srbije i Republike Srpske (BiH).

Ostaje da vidimo hoće li Pljevlja u godinama koje dolaze umjeti da valorizuju svoje turističke potencijale i prirodne ljepote sela. Svakako seoski turizam može biti jedan od pokretača razvoja Pljevaljakog kraja.