Naslovna Vijesti Društvo Duhovna akademija

Duhovna akademija

0

Duhovna akademija koja je organizovana u četvrtak 26. oktobra povodom krsne slave Svete Petke, okupila je veliki broj vjerujućeg naroda i ckvene velikodostojnike Mileševske eparhije.

Ove godine crkvena opština pljevaljska pored krsne slave crkve Svete Petke slavi i dva značajna jubileja, 90 godina od osvećenja crkve i 80 godina od upokojenja njegove svetosti patrijarha srpskog Varnave.

Prethodilo je svečano bdenije u crkvi Svete Petke a u 19 časova, uz blagoslov i pozdravnu riječ episkopa mileševskog gospodina Atanasija, počeo je program u Domu Vojske.

Duhovna akademija 26.10.2017..Still003

O liku i djelu patrijarha Varnave Rosića govorio je dr Žarko Leković iz Istorijskog instituta Crne Gore.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su hor „Sveti kralj Vladislav“ iz Prijepolja kao i etno pjevačka grupa „Verem“ iz eparhijskog sjedišta. U Programu su učestvovala i djeca iz Škole vjeronauke pri crkvi svete Petke – hor i recitatori, kao i narodni guslar Radoslav Stanić.

Srpske dvorske igre, u koreografiji Slavka Tošića, izvelo je Kulturno umjetničko društvo Pljevlja.

Program je vodio Milan Knežević, koji je i podsjetio na najznačajnije datuma iz istorije crkve Svete Petke u Pljevljima.


Duhovna akademija 26.10.2017..Still002

 

Duhovna akademija 26.10.2017..Still001

 

U programu su učestvovali Hor Kralj Vladislav iz Prijepolja, etno grupa Verem iz Prijepolja, polaznici škole vjeronauke pri crkvi Svete Petke i KUD „Pljevlja“.