Termoelektrana Pljevlja Najnovije vijesti

Ministarstvo: Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma ne ugrožava projekat TEP II


Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog Zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma prethodno analizirajući sve moguće efekte koje usvajanje ovog Zakona može imati, a koji su pokazali da će realizacija II bloka TE Pljevlja dati konkretan doprinos u zajedničkoj borbi protiv negativnog uticaja klimatskih promjena, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Naime, iz Ministarstva ekonomije su se oglasili nakon izjave poslanik DPS -a i član skupštinskog Odbora za ekonomiju Filipa Vukovića, koji je kazao da ukoliko parlament usvoji Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma, koji je ušao u skupštinsku proceduru, “bojim se da ćemo morati da zaboravimo na gradnju drugog bloka, a i postojeći bi trebalo da redukuje proizvodnju.”

Studija Socio-ekonomska analiza investicija za potvrđivanje Pariskog sporazuma, čiju su izradu zajedno sa Vladom omogućili Global Environment Facility (GEF) i UNDP, i koja prati Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma, pokazuje da ovaj akt može imati samo benefite za Crnu Goru.

Kada je u pitanju projekat izgradnje Drugog bloka, stav Vlade Crne Gore je poznat: pored ekonomskih i energetskih efekata, njegova realizacija će donijeti i prijeko potrebno rješenje za ekološko stanje u Pljevljima.

“Puštanjem u rad novog bloka termoelektrane, kao i ekološkom sanacijom TEP I, za čiji projekat su već prikupljene ponude, riješiće se značajan dio ekoloških problema u dijelu klimatskih promjena koji su vezani za dosadašnji način valorizacije pljevaljskog uglja”, kažu iz Ministarstva.

Istovremeno, kako smatraju, planiranim projektom toplifikacije grada, riješiće se i ključni problem životne sredine pljevaljske kotline u grejnoj sezoni.

“Proizvodnja električne energije na bazi uglja, kako u Crnoj Gori, tako i u razvijenim zemljama EU, koja je i navjeći zagovornik striktne primjene Pariskog sporazuma, i dalje predstavlja realnu potrebu. Naravno, primjena savremenih pristupa i najboljih raspoloživih tehnologija, uz poštovanje zahtjeva regulative za zaštitu životne sredine EU, neminovni su preduslov. Upravo to će biti slučaj i po pitanju projekta TEP II”, navode iz Ministarstva.

Osim navedenog, kako smatraju, potvrđivanjem ovog Sporazuma Crna Gora učvršćuje svoj put ka učlanjenju u EU i potvrđuje preuzetu obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama.

Pariski sporazum, koji je stupio na snagu 4. novembra 2016. godine, do danas je ratifikovalo 147 zemalja članica UNFCCC, od ukupno 197 zemalja.

Pripremio, Danko Gospić učesnik projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

Izvor: CdM