crljenice Vijesti

Vodosnabdijevanje problem u pljevaljskoj opštini


 

Mještani pljevaljskog sela plaćaju 40 eura za cisternu vode

Predsjednik pljevaljske Mjesne zajednice Crljenice Darko Gačević pozvao je nadležne u lokalnoj upravi da počnu da rješavaju problem vodosnabdijevanja sela, jer mještani, tvrdi, sami to ne mogu uraditi.

MZ Crljenice jedno je od najnaseljenijih seoskih područja u opštini Pljevlja, udaljena od grada petnaestak kilometara.

Decenijama kraj ima problema sa pijaćom vodom, posebno ljeti kada usljed suše presuše malobrojni izvori.

Gačević kaže da su uprkos blizini grada, zbog lošeg vodosnabdijevanja prinuđeni da vodu dopremaju cisternama, za šta moraju da izdvoje i do 150 eura mjesečno.

Vodu cisternama dovoze i mještani sela Vijenac, Ranče i dijela sela Otilovići, koja takođe pripadaju MZ Crljenica.

Gačević tvrdi da domaćinstva u tim selima uzimaju mjesečno po dvije cisterne.

“Prosječno domaćinstvo koje vodu doprema za kućne potrebe, ali i za napajanje stoke, mjesečno troši po dvije cisterne, što je oko 80 eura. Dvije cisterne, dovoljne za prosječno domaćinstvo, dopremaju ukupno 16 kubika vode. Međutim, prošle godine imali smo domaćinstvo sa manjom farmom od 10 krava, koje je moralo da dopremi osam cisterni, odnosno po četiri u mjesecu. To domaćinstvo za dva mjeseca platilo je više od 300 eura za vodu”.

Gačević ističe da lokalna uprava u dopremanju vode do ugroženih sela snosi pedeset odsto troškova, ali naglašava da bi trebalo da radi na rješavanju pitanja vodosnabdjevanja MZ.

Izvor: Vijesti

Pripremila, Nataša Knežević učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore