crkva Vijesti

U toku oslikavanje crkve Svete Petke u Pljevljima


Povodom 90 godina od osvećenja crkve Sv.Petka prije nekoliko dana počelo je oslikavanje crkve. Ovaj Hram izgrađen je 1927. prilozima naroda, ali nikada do sada nije oslikan. Ukupna površina unutar hrama koja se oslikava iznosi oko 380 kvadratnih metara, za šta je potrebno oko 40.000 eura.

“Glavna aktivnost Crkvenog odbora zajedno sa sveštenstvom ovoga hrama povodom 90 godina od osvećenja crkve Sv.Petke je početak freskopisanja hrama, a u pripremi je i izrada novog Parohijskog doma. Naš hram nije velikih dimenzija, tako da ne treba puno da bi se oslikao i dobio svu onu ljepotu koju je zasluživao ovih 90 godina. Rekao bih da smo bogomnagrađena generacija, da nas je Bog udostojio da se to radi upravo u naše vrijeme. Ovo je za sve nas veliki poduhvat, Pljevlja su se uvijek odazivala u ovakvim prilikama i vjerujem da ni ovoga puta Pljevljaci, kako iz grada tako i oni koji žive van Pljevalja, neće izostati, nego će uzeti učešće u svemu ovome“!-rekao je Borivoje Pantić arhijerejski namjesnik pljevaljski.

Crkvu oslikava freskopisac Boris Markuš, sa saradnicima, koji je, između ostalih, freskopisao hram Sv. Jovana Vladimira u Baru i donji manastir Ostrog.

“Velika mi je čast da učestvujem u ovom projektu i svojim umijećem dam svoj doprinos”!-izjavio je Boris Markuš freskopisac.

Svi pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti koji su u našem gradu ali i daleko od njega imaju priliku da svojim učešćem doprinesu osvježavanje ove pravoslavne svetinje.

Pripremila, Nataša Knežević učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore