Dani meda Aneta 2017.Still004 Vijesti

Odražana osma regionalna izložba meda


– Osma regionalana izložba meda, pčelinjih proizvioda i pčelarske opreme „Pljevlja 2017“ održana juče na glavnom gbradskom šetalištu u Pljevljima okupila je preko 40 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i veliki broj posjetilaca.

Izložba se organizuje sa ciljem uspostavljanja bliže saradnje između pčelara, pčelarskih udruženja, kao i efikasnije povezanosti proizvođača i potrošača kako bi se doprinijelo većoj realizaciji meda i pčelinjih proizvoda na lokalnom i regionalnom tržištu.

Dani meda Aneta 2017.Still005

Izložbu je otvorio predsjednik opštine Pljevlja, Mirko Đačić koji je istakao da opština Pljevlja ima ozbiljnu proizvodnju u oblasti pčelarstva već godinama unazad.

-Ove godine, istina, pčelari se ne mogu pohvaliti značajno proizvedenom količinom  Priroda je uradila svoje, uslovi nisu bili najpovoljniji, ali to naravno nije obeshrabrilo naše pčelare koji su se pripremili za predstojeću zimu na najkvalitetniji način da bi dočekali sledeću sezonu za koju vjeruju da će biti bolja – kazao je predsjednik Đačić.

Danijela Stolica, direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo izrazila je zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija bolje posjećenija od prošle iako je ova godina bila teška za pčelare.

-Vidim da se svake godine povećava i ponuda crnogorskih pčelara, da imamo sve više proizvoda, da to nije samo med, što je zaista dobro. Isto, što je zaista važno da se vidi je napredak kad je pitanju marketing i pakovanje proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine zajedno  sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore pomoglo pčelare da prevaziđu ovaj teški period ljetnje suše. Pomoć se ogledala u invertnom sirupu i nadamo se da je to bilo značajno kako bi se naši pčelari pripremili za zimu. Ono što takođe Ministarstvo poljoprivrede radi u kontinuitetu to su investicije u sektor pčelarstva, edukacija, studijska putovanja, sve ono što će doprinijeti da se još više naš sektor pčelarstva unaprijedi. Zajedno radimo i na geografskoj zaštiti našeg crnogorskog meda, što je veoma važno kako bi se naš med još bolje plasirao van granica Crne Gore – naglasila je Stolica.

Dani meda Aneta 2017.Still006

Dani meda Aneta 2017.Still007

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanjić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je izložba okupila veliki broja pčelara, koje je nazvao porodicom koja se mora zajedno njegovati i čuvati.

-Pčelarstvo u Crnoj Gori dobija jednu novu formu razvoja, dobija ulogu liderstva u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Mnogo je razloga koji navode na takav zaključak: organizovanost naše asocijacije, podrška države u mnogim programima, ulaganja pčelara, međunarodna saradnja, mnoge kampanje, sajmovi, ali i podrška od strane EU. Upravo današnja manifestacija se realizuje u okviru projekta „Pčelarstvo bez granica“ koje se finansira kroz IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore. Ukupna planirana vrijednost ovog projekta u Crnoj Gori je 185 000 eura od čega  EU finansira 85 odsto – kazao je Miljanić, koji je poručio da novi izazovi od pčelara traže da rade više, bolje i savremenije.

Regionalnu izložbu meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme organizovao je Sekretarijat za privredu opštine Pljevlja, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prvi put na ovoj regionalnoj izložbi pojavili su se i pčelari iz grada pobratima Pljevalja, Gračanice iz BiH.

-Organizacija je odlična, kao i ljudi, i doći ću opet. Mi očekujemo i Pljevljake kod nas. Od 1977. godine se bavim pčelarstvom iz razliga što sam htio da imam svoju hranu. Narod u Bosni kaže „šuhva“, što znači „sumnja“, dakle, htio sam da imam hranu sebi i djeci bez šuhve, da sam u nju siguran. Proizvodim za sebe, ako ima viška poklonim prijateljima, eventualno i za tržište. Nije nužda prodati ovo što smo donijeli, godina je bila loša, ovo su stare zalihe, jednostavno nismo mogli doći praznih ruku – kaže pčelar Hasan Šabić, predsjednik Upravnog odbora udruženja „Bagremac“ iz Gračanice.

Pčelar Radosav Bele Zečević je i ove godine izlagao svoje proizvode na Regionalnoj izložbi meda. Zečević je jedan od najmlađih profesionalnih pčelara u Crnoj Gori. Završio je osnovne studije na Biotehničkom fakultetu, a pčelarstvom se bavi već 14 godina. Počeo je sa šest pčelinjih društava, a danas ima pčelinjak od 130 pčelinjih zajednica. Rekorder je u proizvodnji matične mliječi, a bavi se i proizvodnjom matica.

-Ove godine sam ostvario rekordnu proizvodnju matica na mom pčelinjaku od hiljadu matica. Takođe, prošle godine sam uradio probnu proizvodnju matičnog mliječa sa nekih 300 grama i ove godine sam dostigao rekord u proizvodnji matične mliječi od 2 kilograma – kaže Zečević.

Dani meda Aneta 2017.Still001

Dani meda Aneta 2017.Still002

Dani meda Aneta 2017.Still003

U kulturno – zabavnom djelu manifestacije učestvovali su KUD “Volođa”, KUD Pljevlja, Gradski tamburaški orkestar i mališani iz vrtića “Eko – bajka”.