Cudni krastavac Vijesti

Neobični krastavci u Kalušićima pored Pljevalja


Redakciju TV Pljevlja posjetio je Milivije Palibrk iz sela Kalušići. Cilj njegove posjete bio je predstavljanje neobičnih plodova-krastavaca. Po njegovoj priči neobični oblici su nastali od najobičnijeg sjemena krastavca.

Cudni krastavac

„ Kupio sam sjeme da posijem običan krastavac a dobio sam neobičan. Kad sam otišao u vrt da uberem krastavicu, iznenadio sam se, jer su one bile loptastog oblika. Razmišljao sam da nijesu pogriješili prodavci, da ni nijesu dali sjeme lubenice. Kad sam isjekao plod, to je ipak bio krastavac. Opet  sam otišao u vrt i našao još veći krastavac težine oko pola kilograma. Ne znam kako je to moglo tako da rodi. Pitao sam po prodavnicama prodavce, njima je to bilo čudno, pojedinci su me pitali zašto nijesam sačuvao kesicu, a eto ja nijesam, jer nijesam znao šta će mi roditi u vrtu.

Krastevac je izuzetno kvalitetan, sočan je dosta, sočniji  nego obični krastavac a i sjemenke su mu malo veće, za upotrebu je mnogo dobar. Razmišljao sam da li se ovo može kod nas proizvoditi, rodi od pola kilograma do jednog kilograma i imaš krastavac za nedelju dana, jedeš ga ko lubenicu. Pokušaću da ostavim sjeme, da probam sledeće godine da li se može proizvoditi – rakao je Milivoje Palibrk.

Ostalo nam je nejasno u kojoj  biljnioj apoteci je Palibrk kupio sjeme krastavca.

Autorka: Čepić Ljiljana, učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“ koji realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavod za zapošljavanje Crne Gore