Garibaldi Vinka 05.09.Still001 Vijesti

Italijanski turisti u posjeti „Garibaldiju“ u Rabitlju


Treću godinu za redom italijanski turisti sa istoričarem  Erikom Gobetijem, posjetili spomenik “Garibaldi” u Rabitlju. 

 Prije 32. godine u znak sjećanja  na poginule borce italijansko-partizanske divizije Garibaldi, u Rabitlju je  podignut spomenik, koji sve češće  posjećuju potomci i sugrađani garibaldinaca. Danas je grupa od desetak italijanskih turista sa domaćinima iz Udruženje boraca NOR-a i  antifašista Pljevlja posjetila spomenik svojih predaka.

Obilazeći Crnu Goru grupa od deset italijanskih turista posjetila je i Pljevlja i obišla spomenik italijanske partizanske divizije „Garibaldi“. Ove posjete su postale sve češće i vjerovatno će biti tradicionalne, jer su predstavnici Udruženje boraca NOR-a i  antifašista Pljevlja nedavno bili u Italiji u uzajamnoj posjeti.

Istoričar Eriko Gobeti svojim sunarodnicima govorio je o idealima antifašista i italijanskim partizanima koji su se borili sa našima nakon kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu.

Ovakve posjete i druženja imaju za cilj njegovanje patriotizma, slobode i antifšizma što je orijentacija Crne Gore.

Među posjetiocima je i Đian Piero Rići, koji je drugi put u Crnoj Gori, u želji da nađe grob svog oca Macinija Rićija, partizana koji je poginuo negdje u Boki.

Italijanski turisti su sa svojim domaćinima posjetili i spomenik palim borcima na Stražici i Gimnaziju “Tanasije Pejatović”.

Pripremila, Nataša Knežević, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore