TE Vijesti

Drugi blok TE – Ratifikacija sporazuma suprotna gradnji


Usvajanje zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma, koji je u skupštinskoj proceduru, kosi se sa gradnjom drugog bloka Termoelektrane, saopštio je član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Filip Vuković.

„Ukoliko parlament usvoji zakon bojim se da ćemo morati da zaboravimo na gradnju drugog bloka, a i postojeći bi trebalo da redukuje proizvodnju“, kazao je Vuković Pobjedi.

Sporazum o klimatskim promjenama nalaže zadržavanje rasta globalne prosječne temperature ispod dva stepena u odnosu na predindustrijski nivo i nastojanja da se povećanje temperature ograniči na 1,5 stepeni. Tu obavezu preuzelo je 197 zemalja, od kojih su 154 već ratifikovale sporazum.

Vuković, koji je ranije bio je i član Odbora direktora Rudnika uglja, smatra da bi ratifikacija Pariskog sporazuma u najmanju ruku bila kontradiktorna strateškim planovima u sektoru energetike.

„Želja da napravimo novi blok termoelektrane i povećamo proizvodnju električne energije iz uglja direktno se kosi sa eventualnom ratifikacijom već potpisanog Pariskog sporazuma. Nameće se logičan zaključak da će, ukoliko parlament usvoji taj zakon, biti neostvariva naša želja da gradimo drugi blok, odnosno da smanjimo količinu uvezene električne energije“, rekao je Vuković.

On je dodao da bi to značilo i da bi postojeći blok trebalo da redukuje broj sati rada, odnosno da smanji proizvodnju u funkciji emisije ugljen-dioksida.

Vuković je saopštio da je za njega neprihvatljivo smanjenje energetskih kapaciteta i podsjetio da je ove godine za uvoz električne energije potrošeno 60 miliona eura.

„To znači da ćemo do kraja godine dostići 100 miliona eura“, kazao je Vuković.

U obrazloženju zakona se navodi da je doprinos Crne Gore naporima međunarodne zajednice u borbi protlv klimatskih promjena da emisiju gasova s efektom staklene bašte do 2030. godine smanji 30 odsto u odnosu na nivo emisija iz bazne 1990.

Izvor: rtcg

Pripremila, Nataša Knežević učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

 

 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on “Drugi blok TE – Ratifikacija sporazuma suprotna gradnji

  1. Petar

    Pa gospodine Vukovicu što se ne izborite da zakon u nekom narednom periodu ne bude izglasan a u međuvremenu napravite drugi blok.Ovako vi konstatujete da nema ništa od drugog bloka ova opozicija konstatuje da vlast ne valja i šta imamo mi od toga niti će konstatacije napraviti drugi blok niti će promjeniti lošu vlast.

Comments are closed.