vojska Vijesti

Bošković i Jokić prisustvovali prikazu sposobnosti jedinica Vojske u Pljevljima i Žabljaku


Ministar odbrane mr Predrag Bošković sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore general-pukovnikom Ljubišom Jokićem prisustvovao je danas prikazu sposobnosti jedinica Vojske Crne Gore u Pljevljima i Žabljaku. Tom prilikom, ministar Bošković i general Jokić upoznali su se sa nivoom spremnosti i obučenosti Prve i Druge pješadijske čete, kao i Planinske čete Pješadijskog bataljona.

Na poligonu “Nova lokacija” u Pljevljima, pripadnici Prve pješadijske čete i dijela Obavještajno-izviđačke čete prikazali su sposobnosti uvježbavane za ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC). Prva pješadijska četa je prva deklarisana jedinica Vojske Crne Gore koja je završila osposobljavanje, opremanje i ocjenjivanje po NATO OCC konceptu. Četvorogodišnji ciklus obučavanja četa je uspješno završila u septembru 2014. godine, dok će u septembru ove godine biti realizovano ocjenjivanje na nivou NEL-2 (NATO Evaluation Level), u cilju obnove sertifikata.

Druga pješadijska i Planinska četa na poligonu „Pirlitor“ na Žabljaku realizovali su prikaz sposobnosti u domenu planinskog ratovanja i izvođenja različitih vrsta operacija u planinskom rejonu. Realizovana vježba predstavlja nastavak unapređenja kapaciteta u tom domenu nakon vježbe „Common Challenge 2017“, koju su pripadnici pomenutih jedinica izveli u junu ove godine sa kolegama iz oružanih snaga Austrije i Makedonije.

Ministar Bošković je izrazio zadovoljstvo prikazanim sposobnostima pripadnika Pješadijskog bataljona i izrazio uvjerenje da je Vojska Crne Gore pokazala da je zaslužila da se pridruži kolektivnom sistemu bezbjednosti kojem i formalno pripada od 5. juna ove godine. “Vojska Crne Gore je pokazala da je na nivou najrazvijenijih vojski i jedinica na svijetu”, kazao je Bošković. Ministar je naglasio da će Ministarstvo odbrane nastaviti da radi na poboljšanju uslova rada i standarda svakog pripadnika Vojske,  kao i da će svaki vojnik imati mogućnost da za svoj trud i rad bude adekvatno nagrađen.

GetImage (2)

GetImage (3)

Načelnik Generalštaba VCG general Jokić ocijenio je da su prikazane vježbe pokazale visok nivo osposobljenosti pripadnika Vojske i poručio vojnicima da moraju nastaviti ovim tempom i biti još bolji, spremniji i obučeniji.  “Siguran sam da ćete vašim profesionalizmom uspjeti da adekvatno odgovorite i najizazovnijim zadacima”, kazao je Jokić.

Prikazu sposobnosti pripadnika Pješadijskog bataljona prisustvovali su i predsjednici opština Pljevlja i Žabljak, Mirko Đačić iVeselin Vukićević.

Izjava ministra Boskovića nakon prikaza sposobnosti jedinica Vojske u Pljevljima i Žabljaku

Ministar Boškovic i general Jokić na prikazu sposobnosti jedinica Vojske u Pljevljima i Žabljaku – kadrovi

GetImage (1)

GetImage (4)

GetImage (5)

Pripremila,Slađana Gorgievska, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

 

 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on “Bošković i Jokić prisustvovali prikazu sposobnosti jedinica Vojske u Pljevljima i Žabljaku

  1. Ognjen

    Dje su ovi sto rekose da su na Skupstinu NOVE dovodjene „citave porodice“
    Nesta mi ovde ima mnogo clanova iz jedne porodice pa eto samo da pitam.

Comments are closed.