bdz Vijesti

Bajramska čestitka OO BDZ Pljevlja


 U povodu najvećeg muslimanskog praznika – Kurban bajrama, Općinski odbor BDZ Pljevlja svim muslimanima upućuje najiskrenije čestitke u želji da ove dane provedu u radosti, veselju i u okruženju svojih najmilijih.

Kurban bajram predstavlja najvažniji vjerski praznik koji muslimani širom svijeta obilježavaju prinošenjem žrtve – kurbana, te dijeljenjem kurbanskog mesa siromašnim, rodbini, prijateljima i komšijama.
Kurban simbolizira čovjekovu poslušnost i odanost Bogu, spremnost da se strpljivo ustraje na Njegovom putu. To je približavanje Bogu, jer onaj ko je blizak Bogu, blizak je i ljudima.
Allah je učinio da Kaba, Časni Hram, sveti mjesec Zullhidža i kurbani budu preporod za one koji žele naklonost i nagradu Gospodara svoga, te Ga molimo da primi hadž robovima svojim i sva djela učinjena u Njegovo ime. Molimo Uzvišenog Allaha  da izbriše razlike koje nas razdvajaju i da nas napravi jedinstvenim kao što su bili jedinstveni oni iz najboljih generacija ummeta Muhammeda a.s.
Molimo Stvoritelja da kurbani trajno izbrišu glad i siromaštvo i da njihova raspodjela bude primjer kako trebamo dijeliti Allahove blagodati međusobno i pomagati one koji su nužni pomoći.

OO BDZ Pljevlja