procjecan-racun Vijesti

Akcize na struju do ulaska u EU


OBAVEZA CRNE GORE U EU INTEGRACIJAMA

Srbija akcize na struju uvela prije dvije godine na zahtjev MMF-a, što je uticalo na rast cijene od 10 odsto

Prema direktivama Evropske unije Crna Gora, sve članice, a i zemlje kandidati su obavezni da uvedu akcize  na električnu energiju. Iz Ministarstva finansija su “Vijestima” kazali da ta obaveza za Crnu Goru postoji do ulaska u Evropsku uniju, ali da sada o njoj ne razmišljaju, pa nije poznato ni kako će se ona obračunavati i koliko će uticati na povećanje cijena električne energije.

Državama članicama ostavljeno je pravo da sami definišu iznose i načine obračuna akcize po kategorijama, tako da postoji veliki broj različitih praksi u državama članicama.

Srbija je prije dvije godine uvela akcize na električnu energiju, kao dio proporuka Međunarodnog monetarnog fonda u cilju finansijske stabilnosti i punjenja državnog budžeta. Ona iznosi 7,5 odsto računa svih potrošača i  dio je osnovice na koju se računa porez na dodatu vrijednost (PDV) koji u Srbiji iznosi 20 odsto. Ovakvo uvođenje akciza u Srbiji uticalo je na rast cijene struje za skoro 10 odsto. I pored ovoga,  cijena struje  u Srbiji je za oko 40 odsto niža nego u Crnoj Gori.

Iz Hrvatske elektroprivrede su “Vijestima” kazali da je akciza (trošarina na hrvatskom) kod njih uvedena  1. jula 2013. godine (na dan kada je ušla u EU) za kupce u kategoriji preduzetništvo, dok za sektor domaćinstva nijesu uvedene.

Kompanije  u Hrvatskoj akcize na električnu energiju, ako je koriste za poslovnu upotrebu, iznose 3,75 kuna po megavat-času, što iznosi 0,5 eura po megavat-času ili 0,05 euro centi po kilovat- času. Firmama za  neposlovnu upotrebu akciza iznosi jedan euro po megavat-času.

Akcize na električnu energiju u Hrvatskoj se ne obračunavaju za domaćinstva, kao i firmama koje struju koriste za hemijsku redukciju i u elektrolitskim i metalurškim procesima (proizvodnja metala), za rudarstvo, za zajedničku proizvodnju toplotne energije i za struju iz obnovljivih izvora i proizvedenu od biomase.

Izvor: Vijesti

Pripremila, Nataša Knežević učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore