posjeta italijana Vijesti

Italijanski turisti u posjeti Pljevljima


Dana 4. i 5. septembra 2017. u posjeti Udruzenju boraca NORa i antifašista Pljevlja boravila je grupa od 14 Italijana, potomaka i poštovalaca pripadnika divizije Garibaldi. Ova posjeta već je treća po redu i polako prerasta u tradiciju. I predhodne dvije godine, takođe u septembru, grupe su boravile u posjeti Pljevljim i Crnoj Gori.

Grupa je pored Pljevalja boravila i u drugim mjestima Crne Gore i obišla niz spomenika NORa. Kao kruna obilaska i posjete bila je posjeta Pljevljima i spomenicima Stražica i diviziji Garibaldi. Kod oba spomenika imali su istorijski čas na temu bitke na Pljevljima, terora italijanskog okupatora u Crnoj Gori i Pljevljima te ratnog puta divizije Garibaldi. Zajedno sa članovima UBNORA Pljevlja na oba spomenika položeno je cvijeće. Posjetu grupe spomeniku diviziji Garibaldi zabilježila je i RTV Pljevlja kojom prilikom je grupa otpjevala italijansku partizansku pjesmu Bella ciao. Nakon posjete spomenicima grupa je boravila i u prostorijama UBNORA Pljevlja i Gimnaziji Pljevlja.

Kao posebna zanimljivost bila je priča sina pripadnika divizije Garibaldi koji je znao pjesmu koja je za vrijeme rata ispjevana njegovom ocu ali nije znao šta znače riječi te pjesme pa mu je prilikom posjete i prevedena. Ime italijanskog borca je bilo Ricci a Crnoj Gori je dobio nadimak Riđi. Stihovi pjesme su bili “ Oj đevojko viđi, viđi, kako šarcem gađa Riđi“.
Da podsjetimo, divizija Garibaldi formirana je 2. decembra 1943.godine u selu Mrzovići kod Pljevalja nakon kapitulacije Italije od dijelova italijanskih divizija Venecija i Taurineze koji su odlučili da se priključe partizanskom pokretu u Crnoj Gori i Jugoslaviji. Divizija je u trenutku formiranja brojala oko 12000 boraca i ostala je na teritoriji Jugoslavije sve do marta 1945.god. Davizija se najviše borila uz 3., 29. i 37. diviziju NOVJ, a najteže borbe je imala u završnim borbama u dolini Lima u Srbiji. Za vrijeme boravka na teritoriji Jugoslavije izgubila je oko 6000 boraca. Po oslobođenju Crne Gore i Hercegovine, divizija je prebačena u Dubrovnik, odakle je u martu 1945. po dogovoru Vrhovnog štaba NOVJ i italijanske vrhovne komande prebačena na Siciliju, gde je dočekala kraj rata.

image-0-02-05-e424f85dda032e37c75bb4539a9f348deb92041567a964a494628cb308942174-V

Spomenik diviziji otvoren je 21. septembra 1983.godine na mjestu njenog formiranja a otvaranju je ,uz tadašnje najveće rukovodstvo Jugoslavije i Crne Gore i veliki broj građana, prisustvovao i tadašnji predsjednik Italije Sandro Pertini.

Delegacija Pljevalja i SUBNORA Crne Gore u maju ove godine boravila je u posjeti Italiji na poziv dr. Erika Gobettija i udruženja A.N.P.I. Italije.