dstl6980_0 Vijesti

Ustoličen vladika mileševski Atanasije Rakita


Svetu arhijerejsku liturgiju na kojoj je bilo ustolicenje služžio je patrijarh srpski Irinej, u prisustvu nekoliko stotina vernika, navodi RTS.

U ime predsednika Srbije svečanosti je prisustvovao generalni sekretar Nikola Selaković, a u ime Vlade ministri odbrane Aleksandar Vulin i pravde Nela Kuburović.

U poslednje dve godine, posle razreššenja prethodnog vladike Filareta, eparhijom je upravljao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je tom prilikom izjavio da je vojska čuvar tradicije našeg naroda.

– Vojska je čuvar svih vrednosti koje su Srbiju učinile onakvom kakva jeste, za ponos. Naravno da je to i naša crkva. Vojska i crkva imaju zajedničke zadatke, da čuvaju one najprogresivnije i najznačajnije vrednosti koje su našem narodu omogućile da traje svih ovih vekova – rekao je on.

Prijepolje, 6. avgusta 2017.- Episkop milesevski Atanasije (D) tokom ceremonije ustolicenja u manastiru Mileseva. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej sa vise arhijereja sluzio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Mileseva. Novoizabrani vladika milesevski gospodin Atanasije (Rakita) ustolicen je na tron milesevskih episkopa u manastiru Mileseva.FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

– Srpska vojska i srpska crkva čuvaće svoj narod, čuvaće sećanje na to kakvi smo bili, ali i raditi na tome kakvi tek treba da budemo, da bi bili dostojni uspomene svojih predaka. Vojska poklanja mnogo pažnje verskoj službi. Sve verske konfesije imaju svoje predstavnike u našoj armiji i svi vernici imaju mogućnost da svoj verski život nastave i dok borave u vojsci – dodao je Vulin.

– I Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica i Rimokatolička crkva imaju svaku mogućnost i svaku priliku da sa svojim pripadnicima ostvare sva prava u verskom životu – dodao je on.

Srpska pravoslavna crkva je važan deo Vojske Srbije, koja omogućava da se verski život nastavi i u vojsci. Srpska pravoslavna crkva uživa veliko poštovanje Vojske Srbije i uvek će uživati, rekao je Vulin u porti manastira Mileševa.

Posle svete liturgije u manastirskoj porti, u Mileševi je priredjen kulturno-umetnički program, a zatim i „Trpeza ljubavi“, kojoj su prisustvovali svi gosti i narod Eparhije.

Atanasije (Rakita) je četvrti episkop Mileševske eparhije.

Pre njega eparhijom su upravljali Georgije DJokić (1992-1997), Vasilije Veinović (1994-1997), blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle – administrator (1997-1999), Filaret Mićević (1999-2015), i Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije – administrator (2015-2017).


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on “Ustoličen vladika mileševski Atanasije Rakita

  1. JUL

    Ministar vojni Vulin, koji nikad nije sluzio vojsku ustolicuje episkopa SPC i govori o simbiozi i jedinstvu vojske i crkve ?! Jeli crkva odvojena od drzave ?
    Bivsi komunista, ekstremni ljevicar i JUL – ovac uspostavlja nekakvu vjersku drzavu !!

Comments are closed.