ura Vijesti

URA: DPS blokira određivanje ekološke takse za Pljevlja


Saopštenje O.O.G.P URA Pljevlja

Zakon o lokalnoj samoupravi dao je mogućnost opštini Pljevlja da uz saglasnost Vlade CG donese odluku kojom bi zagadjivači životne sredine bili obavezni da plaćaju ekološku taksu.U skladu sa tim zakonom opština Pljevlja  je još 6 marta 2017 godine uputila zahtjev institucijama Vlade Cg na koji do današnjeg dana nije pozitivno odgovoreno.

Očito je da kad su u pitanju mnogi zahtjevi opštine Pljevlja po raznim osnovama upućeni Vladi CG da ti zahtjevi budu stopirani ili realizovani sa velikim zakašnjenjem bez obzira što to kašnjenje štetno utiče na životne potrebe gradjana Pljevalja.Ne pomaže ni to što u Vladi CG kao i u opštini Pljevlja  sjede čelnici istih partijskih struktura.

Izbjegavanje Vlade CG da po hitnom postupku usvoji zahtjev za plaćanje ekološke takse od strane velikih industrijskih zagadjivača za sredinu sa izuzetno lošom ekološkom situacijom  jasno pokazuje koliko im je stalo do zdravlja gradjana Pljevalja.

Umjesto brige za zdravlje vlastitih gradjana u Ministarstvu ekonomije su očito izrazili veću  zabrinutost da bi ta ekološka naknada ugrozila kapital domaćih i stranih tajkuna u tim velikim industrijskim preduzećima nego za zdravlje gradjana.

Posebno je skandalozno da se iz Ministarstvo finansija i posle skoro 5 mjeseci od podnošenja zahtjeva ne oglašavaju i što dodatno stopiraju realizaciju uvodjenja ekološke takse.Još kad se zna da ovo nije prvi slučaj da navedeno ministarstvo stopira ili usporava ekološke zahtjeve iz opštine Pljevlja.Naime, nadležni u lokalnoj upravi su u proleće 2016 godine istom ministarstvu podnijeli zahtjev za odobravanje sredstava za nabavku briketa i peleta da bi u tom ministarstvu to odobrenje dali na pragu zimske sezane što je uslovilo kasnu nabavku energenata.

Sve ovo jasno ukazuje da su Pljevlja Podgoričkim gospodarma moći i njihovim bliskim domaćim i stranim tajkunima samo sredstvo za brutalnu eksploataciju prirodnih dobara od koje pljevljaci imaju najmanje koristi i da im uopšte nije bitna zaštita zdravlja gradjana Pljevalja.

Ako gradjani Pljevalja i dalje budu na narednim izborima podržavali DPS i njegove koalicione partnere sasvim je jasno da će siromaštvo, iseljavanje, ogromna nezaposlenost i dalje propadanje grada biti neizbježna sudbina većine gradjana Pljevalja.Krajnje je vrijeme da gradjani Pljevalja sudbinu grada uzmu u svoje ruke.