udruzenje paraplegicara NVO Udrženje paraplegičara Pljevlja

U posjeti Udruženju paraplegičara Pljevlja


Povodom realizacije projekata ekipa Pljevaljskog portala je posjetila Udruženje paraplegičara Pljevlja, kako bi smo se informisali o aktivnostima čija je realizacija u toku.

O aktivnostima koje realizuje udruženje govorila nam je Mira Topović, predsjednica Udruženja.

Udruženje paraplegičara Pljevlja je počelo sa realizacijom projekta „Zaposli se-osiguraj svoju budućnost“. Ovaj projekat se partnerski realizuje sa DOO „D.R Elektromont“, Pljevlja. Projekat je podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Projekat će trajati 12 mjeseci. Cilj projekta je viši stepen socijalne uključenosti lica sa invaliditetom kroz zapošljavanje. U okviru ovog projekta je planirano da 8 lica sa invaliditetom se zaposli na konkretnom radnom mjestu – zavarivač , na vremenski period od 6 mjeseci. Prije zaposlenja lica će biti obučena za posao zavarivača. Obuke će izvoditi Organizator obrazovanja odraslih „Auto škola Marjanović“, Pljevlja. Uz pomoć Zavoda za zapošljavanje Biro rada Pljevlja izvršili smo odabir kandidata. Lica će biti zaposlena kod partnera na ovom projektu DOO „D.R Elektromont“, Pljevlja.

Važno je napomenuti da udruženje paraplegičara Pljevlja realizuje i javni rad „Personalna asistencija“ , podržan od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Servis personalne asistencije je obezbijeđen za 7 članova udruženja na vremenski period od 4 mjeseca – kazala nam je Topović.

Osim redovnih aktivnosti koje udruženje sprovodi pružanjem servisa podrške članovima, poslednjih godinu dana članovi udruženja su aktivni i u sportskim disciplinama.

 Udruženje je ovih dana dobilo poziv od Saveza invalida Srbije, da učestvuje na pikado turniru „Lukavica open“, koji će biti održan 20. avgusta 2017. godine u Dimitrovgradu. Posle održanih PARA MOSI „Pljevlja 2017“, na kojima je i pikado bio uvršten kao sportska disciplina, ostvarili smo zapažene rezultate i usljed toga je uslijedio  poziv od strane Saveza invalida Srbije za 9 lica koja su se takmičila u pikadu. Nadam se da ćemo na turniru ostvariti dobar rezultat i predstaviti se dobrim rezultatima. Veliku zahvalnost dugujemo Streljačkom klubu „Centar“, tj. Bahriji Kujundžiću i Sandri Martić, koji nam pomažu u pripremama u prostorijama kluba – rekla nam je Mira Topović, predsjednica udruženja paraplegičara Pljevlja

Pripremio, Blagoje Brajković, učesnik  projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.