rudnik-uglja Vijesti

Saopštenje za javnost Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Rudnika uglja AD Pljevlja


Izvršni odbor Sindikalne organizacije Rudnika uglja AD Pljevlja , na sjednici od 14.08. 2017. godine razmotrio je nezadovoljstvo radnika „Proizvodnje“ i donio sledeće:

Saopštenje za javnost

Kako su ovih dana vladale tropske vrućine u Pljevljima, a rudari radili kao u normalnim uslovima, naravno nijesu adekvatno nagrađeni, Sindikat upućuje ozbiljne zamjerke rukovodstvu Kompanije na ignorantskom odnosu prema zaposlenim i njihovim naporima u proizvodnji.

Zapanjujuća je činjenica da je u kabini razbijača na Drobilani „Maljevac“ zabilježena temperatura od 59 stepeni celzijusa. Najmanje što bi bilo korektno je da se preispita beneficirani radni staž zaposlenih u proizvodnji a ne da pravnici PIO  i Rudnika uglja, uz pomoć nekakvog stručnjaka, po izboru iz Podgorice, određuju visinu o opravdanost beneficiranog radnog staža zaposlenih u Rudniku uglja, mjerenu pod optimalnim uslovima rada.

Takođe, korisno bi bilo i uvjerljivo od strane kvazi stručnjaka i plaćenika energetskih lobija da sada potvrde „opravdanost“ izgradnje II bloka TE i toplifikacije Pljevalja ili je unosnije uvoziti struju za građane Crne Gore?!

U svakom slučaju, cijeneći prethodno, odnos države prema Pljevljima i zaposlenih u Rudniku uglja je krajnje nekorektan!

Nepojmljivo je i neshvatljivo da radnici EPCG imaju u prosjeku 200,00 eura veću platu od rudara, valjda samo što su pljevljaci?! 

Ovo je prema ocjeni Sindikata, drsko, ignorantsko i pokazatelj nepoštovanja pljevaljskog kraja, koji je više nego sigurno privredna kolonija Crne Gore.

Za sve to je kriva vjerujemo, lokalna vlast i njihov podanički mentalitet, a bogami ne može se izostaviti i odgovornost rukovodstva Rudnika uglja Pljevlja.

U ostalom, kako opravdati da su plate rudara znatno manje nego prije 10 godina, ako se zna da je broj zaposlenih tada bio blizu 50% veći, da je proizvodnja bila manja i plus radnici imali topli obrok i prevoz a namirnice bile najmanje 50% jeftinije!

Zaista, nešto nije u redu.

Sindikat poziva poslovođstvo Rudnika da cijeni uslove rada, adekvatno vrednuje zaposlene, prvenstveno u Proizvodnji, a ako to nije u mogućnosti, da iste oslobodi od posla, za vrijeme tropskih vrućina, prema savjetu ljekara, uz toleranciju od 12 do 16 časova.

Cijenimo da je zdravlje zaposlenih prioritet svih prioriteta a ne struja za klima uređaje građana Podgorice i primorja, a osim toga havarije na mašinama su češće u uslovima angažovanja u tropskim vrućinama.

Uvjereni smo da je ovo interes i Kompanije i zaposlenih Rudnika uglja.

U protivnom, ne želimo prognozirati posledice.

Bojimo se da će se javiti možda neki privatnik, profiter-kriminalac, koji će uposliti nekog penzionera, zakinuti Državu za poreze, a posebno nezaposlene, po uzoru na razne Agencije tipa Sekjuriti.

Miloš Obrenić, predsjendik Sindikalne organizacije Rudnika uglja AD Pljevlja

Pripremila, Nataša Knežević, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.