vakcinacija Vijesti

Represivne mjere će samo pogoršati trenutno stanje


U Crnoj Gori se roditelji koji odbiju vakcinaciju kažnjavaju prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Prijave protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu MMR vakcionom potpuno su legitimne s obzirom da važeći Zakon, koji se odnosi na zaštitu stanovništva od zaraznih, to i propisuje. To je za Pink M kazala Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji i napomenula da je ona protiv bilo kakvih represivnih mjera koje će, kako uvjerava, i u ovom slučaju samo pogoršati trenutno stanje.

Strah od vakcinacije, pogotovo MMR vakcinom, onom protiv malih boginja, rubeole i zaušaka, lako je izraziti brojevima. Do ovog trenutka cifre cu gotovo prepolovljene.

– Definitivno postoji strah i taj strah kod roditelja je sve veći i veći. I to bi trebalo da bude signal institucijama koje se bave zdravljem da treba da pomognu roditeljima da dođu do pravih informacija – kazala je Kristina Mihailović.

U Crnoj Gori se roditelji koji odbiju vakcinaciju kažnjavaju prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Juče je podgorički Dom zdravlja podnio Upravi za inspekcijske poslove prijave protiv 20 roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu.

– Ukoliko očekujete od nekoga da vam vjeruje važno je da mu saopštavate istinu, i vi negdje kod roditelja izazivate sumnju. Treba tačno reći propisi su takvi i ne treba kod ljudi pojačavati sumnju. Znači zakon to zaista propisuje i vi imate to i to pravo – rekla je Kristina Mihailović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, za PinkM je prije dva dana rekao da kažnjavanje nije dobar put, ali da se ta zakonska metoda mora primijeniti kad ne postoji alternativa. I priča se, kako je rekao, ne smije završiti na pokretanju prekršajnog postupka i kazni roditelja od 100 do 550 eura.

Izvir:Pink 

Pripremila: Čepić Ljiljana, učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“ koji realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavod za zapošljavanje Crne Gore

Final Thoughts

Overall Score 0