Zarkin kuhar Vijesti

Promovisan „Zarkin kuhar“


Zarkin kuhar nakon promocije izašao je u javnost. U njemu je 150 recepata raznih jela, uglavnom sa ovog područja,  sa postupkom spremanja i fotografijama u boji. Promocija je uz dobru organizaciju i brojne zvanice održana u Hotelu „Gold“. 

Okupljeni oko riznice kulinarstva „ Zarkinog kuhara“ rodbina, prijatelji i poznanici prisustvovali su promociji ove knjige, koja je izašla nakon dugogodišnjeg Zarkinog rada i iskustva. Pjesmom o Zarki, Rasema Pelidija je počela promociju a onda je je o kuvaru rekla:

„Naša Zarka je kuhanje učila prvo od svoje majke a kasnije od svekrve i zaove. Postojeće recepte prilagođavala je ukusu svoje porodice, eksperimentisala je sa novim začinima, te kombinacijom različitih vrsta mesa, povrća, jufki, kuhajući u saksiji, zemljanom loncu, bakrenim sahanima i tepsijama, tradicionalnim jelima davala je lični pečat. Zarkin kuhar nam nudi 150 recepata raznih vrsta jela koji su zbog preglednosti doneseni tematski. Prvo su čorbe pa slana jela, pite, hljebovi i peciva, sezonske salate, slatka jela, zahlade, sokovi, slatko, džemovi. Upoznavajući se sa ovim kuharom, tek tada vidimo bogatstvo i ljepotu pljevaljske kuhinje koja je na daleko poznata“.

Zarkin kuhar 2

 

Specifičnost kulinarstva  ili kuhinjske umjetnosti tek sada postaje predmet naučnih proučavanja a jedan je od osnovnih elemenata nacionalne kulture, rekao je akademik prof. dr Dževad Jahić.

„ Promoviramo jednu knjigu one vrste koja se uvijek u početku učini da su to praktični recepti i savjeti, da je to svakodnevna naša kuhinja, ono što svakoga od nas zanima, ali pošto sam ja, da kažem čovjek istraživač, čovjek iz nauke grublje rečeno, onda moram reći da sveka ovakva knjiga znači mnogo i za nauku, a prije svega ovakve knjige znače mnogo za ono što je kulturna tradicija jedne sredine, jedne države, jednoga naroda.

Zarkin kuhar je knjiga kojom se može ponositi i region, a onda je na svoj način promovisao kuvar pričom o kazanu za pekmez.

 „Pošto sam 50 godina u kulturi, a ovo je kulturni događaj prije svega, samo da utješim gospođu Zarku da iza svakog jačeg projekta, pogotovo u kulturi, uvijek stoji pojedinac“.- rekao je Radovan Lala Čolović.

Autorka kuvara zahvalila je svima koji su joj pomogli da ova knjiga ugleda svjetlost dana a prvenstveno svojim sinovima i roditeljima.

Zarkin kuhar 3

Pripremila, Nataša Knežević, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.