jaja rolat Život

Predlog za nedeljni ručak – Rolat od mljevenog mesa s jajima



Sastojci

  • 700g mlevene junetine
  • jaja
  • zemicka (oko 100g)
  • 1,5-2 dl mleka
  • 1 glavica luka
  • 1 cen belog luka
  • 1 kasika senfa
  • 7-8 sto tanjih listova mesnate slanine (ja koristim spek)
  • so
    1. Zemicku iseci na kockice i preliti mlekom, pa je izmrviti (treba da se dobije kasasta smesa).
    2. Mesu dodati smesu od hleba i mleka, 1 jaje, sitno seckani crni i beli luk, senf, so, biber i vegetu, pa sve dobro umesiti.
    3. Preostala jaja skuvati, oljustiti i ostaviti da se ohlade.
    4. U veliku tepsiju poredjati listove slanine jedan do drugog, pa po sredini njih uzduz sipati polovinu smese od mesa, u sirini od 10-ak cm.*

    5. U smesu zatim utisnuti barena jaja, pa ih prekriti ostatkom mesa. Rukama oblikovati roladu, pa preko nje sa jedne strane prebaciti kriske slanine i sve uviti u rolat.
    6. Po zelji, oko rolata u tepsiju poredjati krupno secen krompir i sargarepu. Povrce zaciniti zacinima po zelji; nije potrebno dodavati ulje, jer ce rolada pustiti masnocu u toku pecenja.
    7. Peci u rerni na 200°C oko 40 min.

    Posluživanje

    Rolat ostaviti da se malo prohladi kako bi se lakse sekao, pa iseci na kriske.

    Pripremila, Zorica Gogić učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore