Zasad kupusa Židovići Vijesti

Porodica Vraneš – radom do kvaliteta


Već duži niz godina porodica Vraneš iz Židovića, uspješno se bavi povrtarstvom. Njihova primarna proizvodnja povrća se bazira na uzgajanju kupusa i krompira. Prodaja povrća predstavlja značajan dio prihoda porodičnom budžetu. Tim povodom smo ih posjetil. Pronašli smo ih na njivi kako navodnjavaju i uređuju njivu kupusa.

Kupus Židoviči porodica Vraneš

Nakon srdačnog pozdrava i riječi dobrodošlice, razgovarali smo sa Čedom i Ivanom. Oni su nam kroz razgovor, objasnili  koliko je neophodno svakodnevno raditi na njivi i brinuti se o povrću. Od samog pripremanja njive , zasađivanja kupusa, svakodnevnog obilaska, plijevljenja, borbe protiv korova, parazita, navodnjavanja, berbe i na kraju do prodaje.

Kupus Židovići

Kroz razgovor sa njima, saznali smo da su ove godine zasadili oko 50.000 struka kupusa. Kazali su nam da je u ovom periodu godine, zbog male količine padavina, neophodno svakodnevno navodnjavati njivu. Treba napomenuti da vodu za  navodnjavanje njive koriste iz Jugoštice.

Navodnjavanje njive kupusa

Veći dio kupusa prodaju lokalnim privrednicima. Manje količine prodaju  za zimnicu. Pored uzgajanja kupusa i krompira, uzgajaju i ostale vrste povrća za lične potrebe.

Autori, Blagoje Brajković i Danko Gospić učesnici projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore