pljevaljsko likovno ljeto 2017 Vijesti

Otvorena manifestacija „Pljevaljsko likovno kulturno ljeto 2017″


Manifestacija „Pljevaljsko likovno kulturno ljeto 2017″ zvanično je otvorena danas u 12 časova na terasi Sportskog centra „Ada“. Uvodnu riječ i dobrodošlicu prisutnima, održala je Mira Pejatović.

Kroz istoriju umjetnosti ima malo žena, ali ne zbog manjka talenta već zbog same uloge koju su imale u društvu. Tek u razdoblju renesanse žene umjetnice počinju bivati međunarodno priznate. Danas su žene prisutne u svim pravcima likovne umjetnosti.

Vrlo istančan i socifistiran ukus, žene su pokazale kroz umijeće tehnike veza. Vez svilom, srebrnim i zlatnim nitima doveden je do visokog nivoa. Danas modni trendovi periodično nalažu da zavirimo u škrinje naših baka i svjetlosti dana ponudimo raznovrsno bogatstvo vezenih predmeta…

Tehnika veza kojom su se izrađivale ošvice veoma je stara i precizna i čuvane su što potvrđuje odšivanje ošvica prije pranja košulje“-kazala je Mira Pejatović.

Menadžerka Opštine, Emina Salihović svečano je proglasila Manifestaciju otvorenom:

Ambijent u kome danas stvarate, odabrani saziv učesnica likovne kolonije i „Škole vajanja u glini“, kao i učešće i podrška kolega slikara, su preduslov za nastajanje radova koji će doprinijeti afirmaciji i unapređenju likovne kulture u našoj sredini“.

Posebnu zahvalnost Mira Pejatović izrazila je Opštini Pljevlja, resornom Sekretarijatu za društvene djelatnosti, NVO Šarenici i gđi. Ljiljani Čepić, Galeriji „Vitomir Srbljanović, KUD Pljevlja i Slavku Tošiću, kao i svim prijateljima i Sponzorima, nakon čega je usledila dodjela slika.

sanja đondović

Manifestacija „Pljevaljsko likovno  kulturno ljeto 2017″ u naredna tri dana na prostoru SC „Ada“, park Vodice i Milet bašta nudi:

-Izložbu slika nastalih na Likovnoj koloniji iz 2016 godine,

-Školu vajanja u pljevaljskoj glini koju pohađa 5 polaznica koje će steći osnove vajarstva u koje će ih uputiti akademski vajar Vojimir Dedeić,

-Predstavljanje starih zanata pljevaljskog kraja, umjetnost vezenja i tradicionalno vezena ošvica.

Organizatiri Manifestacije NVO „Kišobran za sunce“ i Kancelarija za rodnu ravnopravnost opštine Pljevlja, uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti.

Pripremila, Nataša Knežević, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.