maline Život

Njeno veličanstvo malina


Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protivupalno, spriječavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih stanica. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka, piše “Alo!“…

Sadrži vitamin C

Među antioksidansima u malini je i vitamin C – 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B grupe, te vitamini E i K. 3. Malina je dobar izvor kalijuma, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezijum, mangan, bakar.

Čisti krvne sudove

Osim što je niskokalorična (100 g svježeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su nužna za pravilnu funkciju crijeva i “pročišćavanje” krvnih sudova.

Vitkost

Malina sadrži ketone koji povoljno djeluju na šećer u krvi, te podstiču metabolizam masti, spriječavajući tako njeno taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

Zdrava koža i kosa

Za ljepšu kožu i kosu trebalo bi da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od sjemenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje čileanske maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

Čaj za prehlade

Od listova maline priprema se ljekoviti čaj (1 kašiku suvih listova maline prelijte sa 2,5 dcl vrele vode) koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno djeluje na zdravlje materice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crijevnih upala, proliva, hemoroida, kožnih bolesti.

Maline snižavaju temperaturu

U narodnoj medicini sok i sirće od maline koriste se za sniženje povišene tjelesne temperature.

Pripremila, Zorica Gogić učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore