image_6546160 (1) Vijesti

Demokrate – Snaga koja ujedinjuje sve vjere i nacije


Šireći ideju Pobjeda, predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i generalni sekretar Boris Bogdanović, u društvu pljevaljskih Demokrata, obišli su okolinu Gradca, tačnije zaselak Poroz i razgovarali za razočaranim domaćinima, koji se žale na veoma teške uslove života, na koje baš i nisu navikli, s obzirom da je ovaj kraj nekada disao punim plućima.
Nekada je ovaj kraj bio izuzetno bogat i perspektivan, ali je i danas, uništen i ruiniran, pun potencijala. Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“ bio je pokretač razvoja i poslodavac kompletnog područja. Tako su izgrađena velika naselja Gradac i Šula, nikle su i stambene zgrade, a kulturni život nije zaostajao za drugim gradovima. Od trgovina i ambulanti, pa do ugostiteljskih objekata, ovaj kraj je sve posjedovao. Danas, samo mali broj ljudi radi u privatizovanom Rudniku, koji ne vodi računa o zaštiti životne sredine, ali ni o zdravlju i životu ljudi, stavljajući profit u prvi plan.
Stambene zgrade polako puste, što se vidi po njihovom izgledu i fasadama, kao i školske učionice. Oronula infrastruktura govori o stepenu razvijenosti, putevi su makadamski, pa se za standarde 21. vijeka slobodno može reći da i ne postoje. Neki od bivših radnika moćnog rudnika, ostali su da žive u ovom kraju sa niskim penzijama. Ipak, poljoprivredna proizvodnja je okolnim selima i dalje oslonac, iako je svedena na minimum. Tako, imali smo priliku probati kvalitetan domaći med ovdašnjeg proizvođača. I sve te prirodne, ali i proizvodne potencijale, građani ne mogu da iskoriste, jer vlast nije stala iza njih tako što bi im obezbijedila sistem za proizvodnju, ali i tržiste.
Krećući se ka ovim selima, naišli smo i na Vektrin (Brkovićev) kamenolom koji deceniju ne plaća zakup državi za usluge koje koristi i to je prava slika kako sve funkcioniše u pljevaljskoj opštini i u Crnoj Gori pod ovom vlašću.
Zato Demokrate neumorno  rade kako bi probudili svijest građana. Po prvi put pojavila se snaga koja ujedinjuje sve vjere i nacije, koja ujedinjuje ljude, kako bi tako ujedinjeni zajednički uspjeli da uradimo sve da od Pljevalja do Herceg Novog građanima život učinimo ljepšim i bogatim.