kafa Život

DA LI JE ZDRAVO PITI KAFU KOJA JE STAJALA SKUVANA NEKOLIKO SATI


Bilo da volite jaku tursku kafu, nes ili espreso sa mlijekom, jedno je sigurno, posijle pola sata ovaj napitak gubi svoje “moći”. Evo i zašto…

Ostalo je još nekoliko sati do kraja radnog vremena i već polako osjećate umor. U jednom trenutku posežete za šoljicom skuvane kafe koja vam od jutra stoji na stolu i pitate se: „Smijem li ja to uopšte popiti?“ Evo odgovora na to pitanje!

1. Šta ako je riječ o kafi s mlijekom?

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mlijeko može biti dobro i nedelju dana nakon otvaranja. Ako ga pak ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuvajte sebi novu kafu.

2. Mijenja li se vremenom ukus skuvane kafe?

Skuvana kafa može da promijeni ukus i nakon 30 minuta, a poslije tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuvanja.

3. Šta se dešava kad crna kafa odstoji?

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuvana. Bolja je ideja napraviti novu, a ako ste odlučni da popijete baš tu kafu, onda je najbolje da je prethodno zagrijete u mikrotalasnoj rerni jer ona u velikoj mjeri ubija bakterije koje se u međuvremenu nakupe.

 

Pripremila, Zorica Gogić učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore