dzamija Vijesti

Bajramska čestitka glavnog imama


Bajramska čestitka glavnog imama Husein-pašine džamije
Poštovani sugrađani,

Pred nama su dani hadža i kurbana. Hadžije u kolonama pristižu na Arefat učeći tekbire i telbiju. Muslimani širom svijeta pripremaju se da žrtvuju svoje kurbane, kao znak pobožnosti i pokornosti Svevišnjem Gospodaru, i ujedno iskažu suosjećanje prema siromašnima i gladnima. Mnogi muslimani širom svijeta i ovaj Bajram dočekuju u nesigurnosti, strahu, neimaštini i gladi, očekujući našu pomoć, naš glas i našu dovu. Bajram je prilika da pokažemo solidarnost sa njima.

Braćo i sestre, neka poruke hadža i kurbana u nama  probude i osnaže osjećaj odgovornosti i solidarnosti prema svim ljudima kojima se čini nasilje i nepravda, koji su u neimaštini i siromaštvu, a posebno prema našoj braći muslimanima kojima se oduzima pravo na slobodan i dostojanstven život i koji trebnaju našu pomoć. Njihovo stanje možemo promijeniti i popraviti ako se odreknemo jednog dijela onoga čime nas je Allah dž.š. opskrbio, odnosno ako se odreknemo pohlepe, škrtosti i sebičnosti. Naše sveukupno stanje možemo popraviti i  unaprijediti  svojim odgovornim i predanim odnosom prema preuzetim obavezama na poslu,  u porodici, u džematu i društvenoj zajednici.

Poštovana braćo, drage sestre i majke, naša Bajramska radost nije potpuna. Naša srca su tužna, naše misli su daleko od naših porodica i džemata. Ovih dana se događaju strašni zločini nad muslimanima Burbe i Mijenamara. Svijet je gluh, nijem i slijep na vapaje za pomoć danas najugroženijoj skupini ljudi na planeti. Neka naše dove Gospodaru našem budu dove za njihov spas i spokoj. Naše dove neka budu i dove za našu braću u Siriji, Iraku, Palestini, Kataru. Saosjećamo se i sa žrtvama strašnih zločina počinjenih od strane onih koji sebe nazivaju muslimanima, onih koje mi prepoznajemo kao teroriste.

Dragi sugrađani, Bajram je posebna prilika za okupljanje porodice, rodbine i prijatelja, kako bi se još više zbližili i upoznali. Stoga želim da provedete bajramske blagdane u izovilju dobročinstva i bereketa, u dobrom zdravlju i obasuti Milošću Božijom, sa svojim prijateljima i rodbinom, moleći Allaha Uzvišenog da vam podari svako dobro u svakodnevnom životu i radu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Glavni imam,  Samir ef. Kadribašić