epcg Vijesti

A2A namjerava da ospori mjeru suda


Zbog konsultantskih ugovora 15. aprila je uhapšen bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko i u pritvoru je bio do 6. maja

A2A analizira odluku crnogorskog pravosuđa da joj blokira akcije u Elektroprivredi (EPCG) kako bi tu mjeru pravovremeno osporila, saopšteno je iz italijanske kompanije.

Iz A2A ističu da su 25. jula ove godine  zvanično obaviješteni   o mjeri koju je preduzelo crnogorsko pravosuđe.

“Takva mjera koja je izdata u vezi sa već poznatim postupcima koji se odnose na usluge unutar grupe, koje je A2A pružila EPCG između 2010. i 2012. ukazuje da će i sama A2A sada biti predmet istrage”, navodi se u saopštenju A2A objavljenom na sajtu kompanije.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da  blokira akcije A2A  u EPCG, zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske kompanije, ne dovodi u pitanje izlaznu (put) opciju koja je aktivirana početkom jula. A2A je kroz put opciju ponudila Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona eura u  sedam godišnjih rata počevši od 1. maja 2018.

Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG.

SDT je u aprilu 2016. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG (italijanskih i crnogorskih menadžera) zbog sumnji u zloupotrebu  službenog položaja i da su oštetili EPCG za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano.

Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih  ugovora, kojima su, na račun provizija italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura. Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima dala bez raspisivanja tendera.

Zbog konsultantskih ugovora 15. aprila je uhapšen  bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko i u pritvoru je bio do 6. maja.

Za zloupotrebu  položaja u privrednom poslovanju osumnjičeni su i bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba i nekadašnji finansijski direktor Masimo Sala.

Specijalno tužilaštvo ranije je saopštilo da su tražili međunarodnu pravnu pomoć kako bi saslušali i ta dva Italijana, međutim još se ne zna da li su oni pred tužiocima pričali o sklapanju konsultantskih ugovora za Elektroprivredu.

Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz menadžmenta EPCG – koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Izvor: vijesti.me

Pripremila, Nataša Knežević, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.