Naslovna Vijesti Društvo Upozorenje HMZCG na visok stepen opasnosti od pozara

Upozorenje HMZCG na visok stepen opasnosti od pozara

0

Područje Crne Gore će narednih dana, počev od 31. jula. 2017. do 07. avgusta 2017. godine biti pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa. U najtoplijim predjelima CG (šire područje Danilovgrada i Podgorice) temperatura vazduha kretaće se na nivou oko 40 stepeni, a skoro u svim gradovima temperatura će imati tropski karakter.

Kao posljedica dejstva toplog tropskog talasa i visokih tropskih temperatura,  indeks opasnosti od požara biće ekstremno visok u kategoriji vrlo visok do ekstremno visok stepen opasnosti od požara.

U periodu od 31. jula naveče pa sve negdje do 4. – 5.avgusta u centralnim i primorskim oblastima duvaće umjeren sjeveroistočni vjetar, povremeno i lokalno sa pojačanim udarima koji će dostizati opseg 11~15m/s (kategorija jak vjetar prema Bof. skali).

Takođe, 31. jula, u kontinentalnim planinskim predjelima očekuje se pojačan razvoj oblaka sa uslovima za lokalnu kratkotrajnu kišu sa grmljavinom. Zatim, od 4. do 6. avgusta, u popodnevnim satima u centralnim i sjevernim planinskim predjelima dolaziće do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu kratkotrajnu kišu sa grmljavinom.

Pripremila: Čepić Ljiljana, učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“ koji realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavod za zapošljavanje Crne Gore.