Uprava policije Foča konferencija za javnost Foča

U internet prevarama učestvovalo 2.000 ljudi


U prevarama putem interneta, kojima su lakovjerne kladioničare oštetili za više miliona maraka, učestvovalo oko dvije hiljade izvršilaca, uglavnom iz Foče, a policija svakodnevno radi na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u Policijskoj upravi Foča Duško Tomović izjavio je da još traje akcija kodnog naziva „Dojava“ i da je u pitanju obiman posao na kojem se radi u saradnji sa Interpolom.

Oštećeno je više desetina hiljada ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i zapadne Evrope i treba ih sve saslušati kao oštećene i uzeti im izjave. Sve to podrazumijeva međunarodnu pravnu pomoć putem Interpola i Uprave kriminalističke policije– kazao je Tomović na  konferenciji za novinare.

On je napomenuo da su izvršioci uglavnom mlađa lica, starosne dobi od 20 do 30 godina, koji su prevare radili u kontinuitetu četiri godine, od 2014. do 2017. godine.

Do sada nisu bili krimogena lica, nemamo ih u našim operativnim evidencijama, a najviše ih je iz Foče. Ogroman je broj izršilaca, mogu reći da se radi o par hiljada, ali sigurno će biti rezultata – naveo je Tomović.

Početkom juna ove godine, fočanska policija uhapsila je 17 mladića, osumnjičenih da su prevarama na internetu zaradili više miliona maraka.

Mreža prevaranata je putem fejsbuka razradila sistem, kojim lakovjerne kladioničare uspijevaju da ubijede da znaju koja je utakmica namještena i kakav će biti njen ishod, a ovi im potom uplaćuju velike sume novca na njihove račune.

Pripremio, Danko Gospić učesnik projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

Izvor: 058.ba