Naslovna Život Dom Trešnje kao aspirin

Trešnje kao aspirin

0

 

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od jedne tablete aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac.

Istraživanja su pokazala: da osim što mogu da ublaže bolove, trešnje mogu da utiču i na zdravlje kostiju i na sprečavanje srčanih bolesti i raka. Zaštita srca trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. Ovaj flavonoid ima jaka antioksidativna svojstva i na taj način pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

Prevencija raka: U košpicama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka i pomaže kod ublažavanja bolova prouzrokovanih kancerogenim procesima. Ublažavanje bolova Jedinjenja koja se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Ovo naročito važi protiv bolova izazvanih gihtom i artritisom.

Bubrežni kamenac :Od peteljki trešnje može da se napravi čaj koji podstiče izbacivanje mokraće, što se preporučuje onima čiji organizam stvara kamenčiće u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuvajte dvije minute. Ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procijedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Zdravlje kostiju: Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom hemijskog elementa bor, što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom, koji takođe sadrže, izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju. Vitalnost i skidanje kilograma Trešnje su idealna namirnica ako želite da povratite energiju i dobru liniju.

Čak se preporučuju i onima koji žele da ostave cigaret: Svaki put kad se javi želja za cigaretom pojedite šaku trešanja. One su bogate vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, željeza i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.

Pripremila: Čepić Ljiljana, učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“ koji realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavod za zapošljavanje Crne Gore