Naslovna Najnovije vijesti Ren pravi lijek

Ren pravi lijek

0

Za upaljene sinuse – Na šporetu zagrejte narendani ren, glavu prekrijte peškirom, i pet do deset minuta udišite isparenja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje, i legne pokrivene glave. Posle nekoliko dana sinusi će početi da se čiste, a bolovi i neprijatan osećaj će prestati

Čaj začišćenje pluća – Sa dva decilitra ključale vode, prelijte deset grama narendanog korijena rena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljicama.

 Protiv astme, umora i teškog disanja – Astmatičari mogu da ublaže tegobe ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvaju četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša treba ga procijediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smjesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobijeni lek uzima se ujutru i uveče.

 Ko ima teškoće sa disanjem i kašljem– svako jutro treba na prazan želudac da uzme jednu kašičicu naribanog rena pomešanog sa kašičicom meda. Terapija traje mesec dana.

Protiv reumatizma – Koren rena narendati i ovlažiti ga mešavinom vode sa malo sirćeta. Sve to preliti uzavrelim mlekom. Kada se mlijeko zgruša skinuti stvorenu surutku. Tako dobijenu masu svakodnevno piti jednu do dvije čašice.

 Za vid i sluh– 125 grama rena, 4 limuna sa korom 3 kašike meda, 2 kasike cimeta i komaadić djumbira 2cm, sve izblendirati, odložiti u frižider ,uzimati 2 puta prije obroka 3 nedelje. Napraviti pauzu od par dana pa ponoviti.

 Pripremila: Čepić Ljiljana, učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“ koji realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavod za zapošljavanje Crne Gore