Naslovna Život Dom Napitak deset puta moćniji od vode

Napitak deset puta moćniji od vode

0

caj-od-koprive-za-krvnu-sliku

 

Kako ne bismo samo „ispirali“ tijelo običnom vodom koju ovih dana pijemo u znatnim količinama, s vremena na vrijeme bi trebalo sebi da priuštite neki od domaćih napitaka, koji su ne samo ukusni, već i izuzetno ljekoviti!

Pravo je vrijeme da probate ledeni čaj od bosiljka, ruzmarina i majčine dušice – opojnoga ukusa i sa protivupalnim djelovanjem.

Bosiljak je poreklom iz Indije, a njegove najveće prednosti su to što tijelo štiti od stresa, čuva ga od infekcija i usporava uništavanje molekula DNK. Ima i protivupalna svojstva.

Ruzmarin poboljšava pamćenje, pa ga je odlično piti na radnom mestu. Prema nekim studijama, on sprečava nastanak tumora i takođe djeluje protivupalno.

Majčina dušica popravlja raspoloženje, povoljno utiče na zdravlje disajnih organa. Ako imate problema sa nosem ili grlom, pripremite čaj od majčine dušice i parite lice nekoliko minuta.

 Recept za supermoćni ledeni čaj:

Sastojci: 2 kašičice čaja od bosiljka, grančica svježeg ruzmarina, 4 grančice sveže majčine dušice, 2 litre filtrirane vode.

Priprema: Sastojke prelijte kipućom vodom. Pokrijte i pustite da čaj odstoji 20 minuta. Izvadite kesice od čaja i grančice začina, pokrijte i stavite u frižider. Pustite neka se hladi oko 2 sata, piti po čašu dnevno.

Autorka: Čepić Ljiljana, učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“ koji realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program  grant  šema Zavod za zapošljavanje Crne Gore