slađa NVO

Dani pljevaljske mirisne ruže


I ove godine NVO „Građanske inicijative“ organizovala je Dane Pljevaljske mirisne ruže, pod motom Miris kulturne baštine. Cilj je da se na pravi način promoviše, zaštiti i sačuva od zaborava mirisna pljevaljska ruža i proizvodi od crvene i bijele ruže.

Dani pljevaljske mirisne ruže su već tradicionalana manifestacija NVO Građanske inicijative, koja ima za cilj afirmaciju, promociju i zaštitu pljevaljske mirisne ruže i proizvoda koji se parave na tradicionalana način u bakarnim i staklenim posudama, kako bi se sačuvala prirodna svojstva ovih proizvoda, koji nisu samo čast neko i lijek, a to su sokovi, likeri i slatko od crvene i djulsija od bijele ruže. Izvršna direktorica NVO Građanske inicijative kaže da je ova manifestacija prepoznata u Crnoj Gori i regionu i srećna je kada je zovu kako bi posjetili Etno kuću „Ruža“ i saznali kako se prave tradicionalne poslastice od pljevaljske mirisne ruže.

U razgovoru sa predsjednicom NVO „Građanske inicijative“  Ismetom Džakić saznali smo otkud tolika ljubav prema pljevaljskoj ruži:

„Pljevaljska ruža je specifična vrsta zbog geografskog podneblja, ima specifična svojstva, ljekovitost, hranjivost i miris. Pravi se po tradicionalnom receptu od ruže na tradicijonalan način i to u staklenim i bakarnim posudama. Od crvene ruže pravi se slatko i nekada je bio veliki poklon dobiti slatko od ruže iz Pljevalja, sok ili liker. Od bijele ruze proizvodi se „đulsija“, ružina voda koja se koristi kao začin u ishrani i kao lijek za vid i kožu. Pravi se na bazi destilacije kap po kap, vrlo je zahtjevna proizvodnja“.dani ruže7

Pored tradcionalne pljevaljske kuhinje Ismeta će sačuvati i pljevaljsku mirisnu ružu kao dio nematerijalne kulturne baštine Pljevalja.

Autorka,Slađana Gorgievska, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.