slađa NVO

Dani pljevaljske mirisne ružeI ove godine NVO „Građanske inicijative“ organizovala je Dane Pljevaljske mirisne ruže, pod motom Miris kulturne baštine. Cilj je da se na pravi način promoviše, zaštiti i sačuva od zaborava mirisna pljevaljska ruža i proizvodi od crvene i bijele ruže.

Dani pljevaljske mirisne ruže su već tradicionalana manifestacija NVO Građanske inicijative, koja ima za cilj afirmaciju, promociju i zaštitu pljevaljske mirisne ruže i proizvoda koji se parave na tradicionalana način u bakarnim i staklenim posudama, kako bi se sačuvala prirodna svojstva ovih proizvoda, koji nisu samo čast neko i lijek, a to su sokovi, likeri i slatko od crvene i djulsija od bijele ruže. Izvršna direktorica NVO Građanske inicijative kaže da je ova manifestacija prepoznata u Crnoj Gori i regionu i srećna je kada je zovu kako bi posjetili Etno kuću „Ruža“ i saznali kako se prave tradicionalne poslastice od pljevaljske mirisne ruže.

U razgovoru sa predsjednicom NVO „Građanske inicijative“  Ismetom Džakić saznali smo otkud tolika ljubav prema pljevaljskoj ruži:

„Pljevaljska ruža je specifična vrsta zbog geografskog podneblja, ima specifična svojstva, ljekovitost, hranjivost i miris. Pravi se po tradicionalnom receptu od ruže na tradicijonalan način i to u staklenim i bakarnim posudama. Od crvene ruže pravi se slatko i nekada je bio veliki poklon dobiti slatko od ruže iz Pljevalja, sok ili liker. Od bijele ruze proizvodi se „đulsija“, ružina voda koja se koristi kao začin u ishrani i kao lijek za vid i kožu. Pravi se na bazi destilacije kap po kap, vrlo je zahtjevna proizvodnja“.dani ruže7

Pored tradcionalne pljevaljske kuhinje Ismeta će sačuvati i pljevaljsku mirisnu ružu kao dio nematerijalne kulturne baštine Pljevalja.

Autorka,Slađana Gorgievska, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.