Naslovna Vijesti Društvo Slaviša Pupović najbolji kosac

Slaviša Pupović najbolji kosac

0

Kosci iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine odmjerili su snagu i vještinu u košenju na tradicionalnoj manifestaciji Prva kosa Crne Gore, koja je juče održana na livadma Bitinskog polja u pljevaljskom selu Kosanica.

Po ocjeni žirija tvrdu planinsku travu, najbolje je i najbrže kosio Pljevljak Slaviša  Pupović, koji je parcelu od 180 metara kvadratnih pokosio za nešto više od pet minuta.

Drugo mjesto osvojio je Vuk Vučković iz Ljiga a treće Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca.

Pobjedniku je pripala novčana nagrada od 200 eura, drugoplasiranom 150, a osvajaču trećeg mjesta 100 eura.

Osim brzine i kvaliteta košenja, žiri je bodovao i širinu otkosa i nošnja koju je kosac imao na sebi.

U konkurenciji ekipa, prvo mjesto osvojila je ekipa Crne Gore, drugo BiH i treće Srbije.

U takmišenju mladih kosaca u Bitinskom polju pobjedu je odnio šesnaestogodišnji Nikola Damjanović iz Pljevalja, kome je pripala nagrada od sedamdeset eura.

​Najbolji kosci Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine

Zvanično najbolji kosac Crne Gore kaže da je za košenje osim fizičke snage, potrebna dobra kosa, koju je potrebno znati dobro naoštriti i otkovati.

“Osim svega toga moraš i da voliš kositi travu, da bi ovladao svim tehnikama kosidbe”, kazao je jučerašnji pobjednik.

Kaže da se nije spremao za ovogodišnje takmišenje. Živi u Beogradu, ali je vještinu u tradicionalnom košenju ponio iz rodnog Bobova.

Pupoviću je ovo četvrti put da osvaja titulu najboljeg kosca u Pljevljima. Prošle godine je bio drugi, iako je prvi pokosio parcelu 20 puta devet metara. Kvalitet košenja je presudio pa je  Pupović  prošle godine ostao bez titule.

Osim takmičenja najboljih kosaca, organizovano je i niz drugih tradicionalnih disciplina, čiji je cilj popularizacija života i rada na selu.

U bacanju kamena s ramena najboji je bio Radovan Zeković iz Boana, koji je kamen težak oko osam kilograma bacio 17 metara i 16 centimetara. U trci veterana na pedeset metara pobijedio je sedamdesetjednogodišnji Vučko Kljajević a u skoku udalj Igor Novović, koji je s mjesta skočio 2,9 metara.

U vuči konopcem, najbolja je bila ekipa Prve kose Crne Gore, a drugo mjesto osvojila je ekipa sela Premćane. Pobjednicima u ovom disciplinama pripala je nagrada u iznosu od pedeset eura.

Organizator manifestacije „Prva kosa Crne Gore“ je istoimena nevladina organizacija, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, Opštine Pljevlja i sponzora.

Izvor Vijesti