Naslovna Vijesti Biznis Održan Biznis karavan u Pljevljima

Održan Biznis karavan u Pljevljima

0

Juče je u Pljevljima sa početkom od 13 časova u sali Skupštine Opštine održan Biznis karavan.                      

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je pozdravnom riječi otvorila Biznis karavan.

Manifestaciju smo nazvali Karavan dobrih poslovnih prilika i sve radimo u saradnji sa UNDP-om. Ministarstvo ekonomije realizuje devet programa podrške i oni se uglavnom odnose na različite olakšice što u direktnom finansiranju dijela obaveza, što u smanjenim obavezama, koje privrednici treba da plaćaju prema državi, a u velikoj mjeri sarađujemo i sa lokalnim smoupravama u dijelu obaveza, koje privrednici treba da palaćaju prema lokalnim upravama. Namjera Biznis karavana je, da u živoj komunikaciji sa privrednicima u svim opštinama u Crnoj Gori, oni dođu do informacija, šta Ministarstvo ekonomije nudi, a i da vidimo šta smatrajum, da bi bilo dobro promijeniti u tim programima, da b bili uspješni – kazala je Dragica Sekulić.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić  je pozdravnom riječi upoznao Ministarku i prisutne sa trenutnim stanjem privrednih preduzeća  i privrednika  u Opštini. Predsjednik je istakao da od 1370 registrovanih privrednih preduzeća, njih 1000 se bavi trgovinom.  Da je prošle godine  57 privrednih preduzeća ugašeno a 60 novih registrovano. Predsjednik je kazao da su Pljevlja deveta opština u Crnoj Gori po razvijenosti, sa indeksom razvijenosti 82.

bIZNIS KARAVAN2

Nakon uvodnih izlaganja prisutnima je kroz prezentaciju prikazan koncept devet  programa podrške. Većina programa se zasniva na finansijskoj podršci investitorima, odnosno preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, koja se realizuje po principu subvencija, refundacije dijela sredstava ili oslobađanja, odnosno smanjenja naknada i poreza – u zavisnosti od samog programa.

Prisutni privrednici su postavljali pitanja, iznosili svoja mšljenja  i davali predloge vezane za programe podrške.

Autor, Danko Gospić učesnik projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore